Verbond van Verzekeraars

Rechtsbijstandverzekeraars trekken klacht tegen Orde van Advocaten in

Rechtsbijstandverzekeraars hebben een ingediende klacht bij de NMa over een verordening van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) ingetrokken, nu de Orde heeft toegezegd de verordening te zullen wijzigen. Door deze wijziging kunnen rechtsbijstandverzekeraars nu eigen advocaten in dienst nemen, en dat is ook goed voor de verzekerde consumenten.

Vanaf 1996 is het mogelijk dat advocaten in loondienst treden bij niet-advocaten, zoals vakbonden, werknemersverenigingen, en als bedrijfsjurist werken voor ondernemingen. Deze regeling is totstandgekomen na aandringen van het kabinet dat daarmee de marktwerking in de juridische dienstverlening wilde vergroten. Ook juristen in dienst van rechtsbijstandverzekeraars mochten toetreden tot de balie, maar aan die toetreding stelde de NOvA zwaardere eisen.

In de meeste gevallen kunnen de juristen van
rechtsbijstandverzekeraars juridische dossiers van verzekerden geheel zelfstandig afhandelen. Rechtsbijstandverzekeraars bieden hun cliënten een vrije keus van advocaat zodra inschakeling daarvan nodig is, omdat een gerechtelijke procedure wordt gestart. Deze gang van zaken is geheel in overeenstemming met het bepaalde in de Wet toezicht verzekeringsbedrijf (WTV).

De verordening waarmee de NOvA de toetreding tot de advocatuur regelde, bepaalde echter dat de rechtsbijstandverzekeraar met advocaten in loondienst, de klanten direct een vrije keus van advocaat moest bieden wanneer één van de eigen advocaten met de behandeling van het dossier werd belast. Dus ook als er nog helemaal geen sprake was van een gerechtelijke procedure. Deze bepaling ging veel verder dan de WTV en maakte het voor rechtsbijstandverzekeraars bedrijfseconomisch zeer onaantrekkelijk om advocaten in loondienst te nemen. De rechtsbijstandverzekeraars vonden dit een ontoelaatbare beperking van de mededinging. Zij hebben daarom vorig jaar een klacht ingediend bij de NMa.

Inmiddels heeft de NOvA de verordening aangepast en in overeenstemming gebracht met de betreffende WTV-bepalingen. Rechtsbijstandverzekeraars hebben daarop besloten om de klacht in te trekken. Het Verbond verwacht dat de komende tijd meer juristen in dienst van rechtsbijstandverzekeraars tot de advocatuur zullen toetreden. Dat is ook gunstig voor hun verzekerden, omdat juridische dossiers straks minder vaak halverwege de rit hoeven te worden overgegeven aan een nieuwe advocaat, met alle overdrachtsproblemen van dien.

5 mei 2004

---