Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

07-05-2004
Plantsoenen in Hoogenhof opnieuw beplant

Deel plantsoenen Hoogenhof wordt opnieuw beplant

Het beplantingsplan van een aantal jaren geleden voor de omgeving van de zuidelijke Grote Loef is niet overal een succes geworden. Het plan was opgesteld op basis van ecologische principes. Dat hield in dat beplanting is aangebracht die ook van nature in het gebied voor zou kunnen komen. Die zou vanaf de randen tot in de wijk moeten doorlopen. Omdat deze beplanting deels uit bodembedekkers bestond zouden de plantsoenen op den duur ook minder onkruidbestrijding vergen.

onvoldoende resultaat
Het liep allemaal anders. Op sommige plaatsen verdween het groen omdat er teveel over heen gelopen werd of omdat planten elkaar niet verdroegen. Veel beplanting bleek niet bestand tegen de hitte van de vorige zomer.
Kortom het resultaat was niet wat ervan werd verwacht, constateerden B&W tijdens hun wijkbezoek aan Hoogenhof vorig jaar. Ze bogen zich vervolgens over mogelijke oplossingen.

deels opnieuw inplanten
Dit leidde ertoe dat het uitgangspunt van een ecologische begroeiing voor de kleine plantsoenen werd los gelaten. Het wordt alleen gehandhaafd voor de doorgaande groenopbouw van extensief gras en vogelbosjes rond het rode fietspad aan de randen van Hoogenhof en in de grote vlakken aan de Grote Loef. De kleine plantsoenen worden, waar nodig, opnieuw beplant: er komen lagerblijvende en bloeiende struiken. De groenstroken in het noordelijke deel van de Hoef en de Strengen waren er het slechtst aan toe. Die worden daarom helemaal opnieuw ingeplant. De omwonenden hebben het plan ervoor al thuis gekregen. Binnenkort wordt ermee begonnen.
B&W willen wat de andere plantsoenen betreft afwachten of nieuwe aanplant van vorig jaar aanslaat. Gebeurt dat niet, dan besluiten zij of ook die plantsoenen opnieuw worden ingericht. Op die plaatsen komen de struiken dus (nog) niet.

Punt van aandacht zijn ook nog de vijvers. Daarvoor wordt nog gepraat met verschillende betrokkenen. Na de zomer zal er een inrichtingsplan voor ter inzage komen.