B EN W BERICHTEN 2004 - 16 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 7 EN 11 MEI

Algemene Zaken

1. Het College heeft besloten dat wethouder Van Sluis gastheer is tijdens het diner dat deelnemers aan de Short Sea Meeting op 18 mei wordt aangeboden op het stadhuis. Vooruitlopend op het EU-voorzitterschap van Nederland organiseert het ministerie van Verkeer & Waterstaat van 17 tot en met 19 mei deze Short Sea Meeting voor vertegenwoordigers van de ministeries van Transport uit heel Europa.

2. (11-05) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de scheidend directeur van de RET, de heer drs. R.J.A. Clayden, een afscheidsreceptie aan te bieden in de Burgerzaal van het stadhuis op dinsdag 25 mei 2004 vanaf 15.30 uur.

3. (11-05) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van wethouder Bolsius aan Parijs van 7 tot 9 april 2004. In het kader van het programma Groene Metropolen en Groen In en Om de Stad is op initiatief van het ministerie van LNV een werkbezoek georganiseerd voor bestuurders van de G-30 aan Parijs.

4. (11-05) Op verzoek van het Presidium van de gemeenteraad heeft het College een voorstel tot wijziging van de Lijst van bevoegdheden behorende bij de Deelgemeenteverordening 2002 voorbereid om het vaststellen van een deelgemeentelijke Verordening burgerinitiatief mogelijk te maken. Het voorstel wordt ter vaststelling aan de Raad gezonden.

5. (11-05) Het college van burgemeester en wethouders heeft de Stadsregio laten weten dat schadeclaims op grond van de regionale nadeelcompensatie-verordening eerst met behulp van die regeling behoren te worden afgehandeld. Eventueel kan daarna nog aanvullend planschadevergoeding bij de Raad worden gevraagd.

6. Het College heeft kennis genomen van het verslag van het bezoek van wethouder Van Sluis aan Singapore en Kuala Lumpur van 5 t/m 8 april. De wethouder bezocht samen met een vertegenwoordiging van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) gelijksoortige organisaties en enkele internationaal georiënteerde bedrijven.

Beleid

1. (07-05) Het college van burgemeester en wethouders heeft mevrouw M.C.Vos-Maan benoemd als voorzitter van het bestuur van de Stichting Lantaren/Venster. Volgens de statuten van Stichting Theater Lantaren/Venster moet de voorzitter van het bestuur worden benoemd door het college van burgemeester en wethouders.

2. (07-05) Het College heeft besloten om het woonhuis Straatweg 79 niet tot beschermd gemeentelijk monument aan te wijzen. De Vereniging 'Stedebouwkundig Wijkbehoud Hillegersberg Schiebroek Terbregge' had hierom gevraagd. Momenteel wordt in geheel Rotterdam het Gemeentelijk Monumenten Selectie Project (GMSP) uitgevoerd. Het College heeft geconcludeerd dat het pand niet voldoet aan de criteria die hierin worden gehanteerd en heeft daarom besloten het verzoek van de vereniging af te wijzen.

3. (07-05) Het College heeft besloten de aantakovereenkomsten voor collectief vervoer van gehandicapten met de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Spijkenisse per 1 maart 2004 te beëindigen. De beëindiging is schriftelijk bevestigd aan de burgemeesters van de betrokken gemeenten.

4. (07-05) Het College stelt de gemeenteraad voor de dames A. Clement van Vugt, C.V.C. Beaton, M.Kuyper-Vlaskamp en D. Anyika ontslag te verlenen als lid van de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS)

5. (07-04)Het College stelt de gemeenteraad voor te besluiten tot fusie van twee scholen voor speciaal basisonderwijs (SBO) in Hoogvliet. Het gaat om de SBO-scholen Harm van Sleen en Pieter 't Hoen. In het verleden waren dit een MLK en een LOM-school. In het kader van de wetgeving Wet Primair Onderwijs (Weer samen naar School) is een proces van vergaande samenwerking tussen beide scholen ontstaan, die nu resulteert in fusie.

6. (07-05) Het College heeft besloten een restantbedrag uit het geld voor de wijkaanpak van 2002, zijnde E 111.122,-, toe te wijzen aan de deelgemeente Delfshaven. Dit bedrag is bestemd voor de aanpak van Onderwijs Kansenzones (OKZ).

7. (07-05) Het College heeft kennisgenomen van de rapportage over vermindering van de financiële bijdrage aan de Gemeenschappelijke Regeling Financieel Koepelschap Buitenstedelijke Openlucht-recreatie. In de rapportage staat dat deze vermindering niet direct kan worden gerealiseerd, omdat het Financieel Koepelschap een verrekeninstituut is. Reducties moeten direct bij de recreatieschappen plaatsvinden en zullen dan doorwerken in de begroting van het Financieel koepelschap. Hiervoor heeft de gemeenteraad in november 2002 al besloten dat er gefaseerd oplopend vanaf 2006 10% gekort moet worden op de bijdragen aan de recreatieschappen.

8. (07-05) Het College heeft de jaarrapportage 2003 van "Lus di Trafiko" vastgesteld. Er gaat een brief over het werk van Lus di Trafiko naar de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie met een verslag van de besteding van de rijksbijdrage Antillianengemeenten. Lus di Trafiko richt zich op het treffen van maatregelen voor Antilliaanse Rotterdammers in een achterstandspositie. Het doel is dat zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Het programma is in 2001 gestart en loopt door tot en met 2004.

9. (07-05) Het College heeft besloten het lidmaatschap van de heer A.J. Oosterwijk van de Commissie van advies inzake straatnamen, met ingang van 29 juni 2004, voor een periode van vijf jaar te verlengen tot 29 juni 2009.

10. (07-05)Het College heeft in de deelgemeente Hoogvliet een hof in het nieuwbouwproject Hofeiland naar de oude zalmvisserij 'Goede Verwachting' genoemd. Om verwarring met het Katendrechtse Roeierpad te voorkomen, is in Pernis door het College de naam Roeierspad ingetrokken en gewijzigd in Streefwaalseweg.

11. (07-05) Van 1 januari 2001 tot 1 januari 2004 heeft de gemeente Rotterdam een Stimuleringsregeling levensloopbestendige woningen gekend. Hiermee konden woningcorporaties subsidies verkrijgen ter hoogte van E 2269,= per woning om speciale voorzieningen in de woning aan te brengen. Het doel hiervan was om de bouw van levensloopbestendige woningen voor ouderen en gehandicapten te bevorderen. In totaal is er voor 612 woningen gebruik gemaakt van deze regeling. Vanaf 2004 kunnen woningcorporaties gebruik maken van een regeling van de Stadsregio.

12. (07-05) Het College heeft besloten om ten aanzien van een aantal debiteuren over te gaan tot het kwijtschelden van de (restant)schuld op garanties die in het verleden door de gemeente zijn verstrekt. Omdat het hier gaat om verliezen die in voorgaande jaren al zijn verwerkt betreft het nu een budgettair neutrale balansmutatie.

13. (07-05) Het College heeft ingestemd met de herbenoeming van ir. J.G. Andrea en mr.drs. G.A.A. Verkerk als leden van de Raad van Commissarissen van ENECO Holding N.V.

14. (07-05) Het College heeft een voorstel voor verbeterde klachtafhandeling aangenomen. Deze aanscherping van de collegedoelstelling houdt in dat klachtenafhandeling verder zal worden verbeterd door in te zetten op een uniforme en burgergerichte benadering die voor alle gemeentelijke diensten geldt. Daarbij zal blijvend aandacht worden gevraagd voor een snelle afhandeling van klachten, zodat minstens 90% van de klachten binnen vier weken worden afgehandeld.

15. (07-05) Eind 2002 is het beleidskader zwerfjongeren vastgesteld. Eén van de aandachtspunten hierbij was het maken van een voorstel voor besteding van het resterende budget. Door de werkgroep zwerfjongeren is als bestedingsvoorstel gedaan om een functionaris "Registratie en Coördinatie" en een "zwerfjongerencoach" aan te stellen. Het resterende bedrag zou kunnen worden gebruikt ter dekking van het structurele tekort van Maaszicht. Het college heeft het voorstel overgenomen. Met deze financiële inzet is het laatste deel (ad E 240.000) van de extra ter beschikking gestelde Rijksmiddelen (ad E 1.010.100) volledig benut.

16. (07-05) Het College heeft het onderdeel I/D-banen van het projectvoorstel Bijdrageregeling Sociale Integratie en Veiligheid vastgesteld. Directeur Stadstoezicht is verantwoordelijk voor de uitvoering. Het College heeft besloten om een eenmalig bedrag van E 3,8 miljoen uit Rijksgelden in te zetten bij de dienst Stadstoezicht. Dit bedrag wordt aangewend voor de opleiding en arbeidsmarkttoeleiding van toezichthouders op een I/D-baan, zodat zij beter kunnen doorstromen naar een reguliere baan. Ook zullen hiermee extra regulier betaalde toezichtfuncties gerealiseerd worden.

17. 07-05) Het College stelt de gemeenteraad voor het krediet voor het strategisch verwerven van onroerende zaken op te hogen tot 10 miljoen euro. Het geld wordt onder andere gebruikt in de HotSpotgebieden.

18. (07-05) Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten tot het in procedure brengen van het voorontwerpbestemmingsplan 'Cool'. De directeur dS+V is gemachtigd tot het verzorgen van de inspraakprocedure en tot het voeren van het overleg ex artikel 10 van de wet op de Ruimtelijke Ordening. Het plangebied omvat de wijk Cool, gelegen in de binnenstad van Rotterdam. Gekozen is voor een planvorm die flexibiliteit biedt in de uitwerking, maar tegelijkertijd voldoende rechtszekerheid geeft aan betrokken bewoners en andere vastgoedeigenaren in de wijk. Voor het oude deel van Cool, het gebied ten westen van de Schiedamse Vest, en het Baankwartier betekent dat een hoofdzakelijk gedetailleerd conserverend bestemmingplan voor wat betreft rooilijnen en hoogtes. Dit geldt vooral langs de culturele as (Mauritsweg, Eendrachtsplein en Eendrachtsweg) en rond de binnengebieden.

19. (07-05) Het College heeft vastgesteld dat de vraag in de motie Peet (raadsstuk 2001, nr 189) naar het analyseren van conflicterend ruimtegebruik, inmiddels in het kader van het Uitvoeringsplan Stedelijke Projecten Rotterdam (USPR) afdoende is beantwoord. Het College stelt daarom de raad voor de motie Peet als afgedaan te beschouwen.

20. (07-05) Het College heeft besloten een onteigeningsexperiment te starten. Er zal een plan ter inzage worden gelegd, dat betrekking heeft op het wegwerken van ernstig achterstallig onderhoud aan een pand in de wijk Hillesluis. Het pand is aangeschreven op grond van de Woningwet.

21. (07-05) Het College heeft de criteria vastgesteld die gelden voor het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, als het OBR buiten de gemeentegrenzen aan projecten werkt.

22. Het College heeft besloten dat het bedrijf KOG Edible Oils geen milieueffectrapportage hoeft op te stellen. Reden hiervoor is dat de voorgenomen activiteiten van KOG, onderdeel van KUOK Oils & Grains, geen nadelige gevolgen hebben voor het milieu.

23. (11-05) Het College heeft besloten de subsidieaanvraag van Migranten TV af te wijzen en adviseert opnieuw in gesprek te gaan met de SLOR. De SLOR krijgt van de gemeente E 244.000,- om te besteden aan Toegangs TV.

24. (11-05) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 164.800,- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

25. (11-05) Het College heeft ingestemd met een nieuw Lokaal Akkoord voor de WWB-werknemers van Werkstad. Het gaat om 3000 mensen op een gesubsidieerde arbeidsplaats. Per 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand ingevoerd en is de Wet inschakeling werkzoekenden opgeheven. Ook is de landelijke CAO voor de Wiw komen te vervallen. De gemeente is nu zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden voor deze groep. Het Lokaal Akkoord is tot stand gekomen na onderhandelingen met de vakbonden. De arbeidsvoorwaarden vanuit de vorige CAO zijn zoveel als mogelijk doorgetrokken. De 1500 WWB werknemers bij Werkstad, die op 31 december 2003 een vast dienstverband hadden, houden deze vaste aanstelling bij Werkstad, tot het moment van uitstroom of natuurlijk verloop. Voor de WWB werknemers, waarvan het arbeidscontract de komende jaren afloopt, wordt ingezet op uitstroom naar regulier werk dan wel een traject bij een particulier reïntegratiebedrijf. Als dat aantoonbaar niet mogelijk blijkt, wordt het contract bij Werkstad verlengd. Een onafhankelijke commissie zal dit proces bewaken.

26. (11-05) Het CHIO Rotterdam vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 20 juni. Evenals voorgaande jaren zal aan de sponsors van het evenement een diner worden aangeboden. Hiervoor wordt op 9 juni de Burgerzaal ter beschikking gesteld.

27. (11-05) Om overlast te voorkomen is in de Algemene Plaatselijke Verordening bepaald dat in het gebied rond het Centraal Station van stalvoorzieningen gebruik moet worden gemaakt bij het parkeren van (brom)fietsen. Tot op heden heeft het verwijderen van fietsen plaatsgevonden door Stadstoezicht onder verantwoordelijkheid van het Coördinatiebureau Centrum. Het College heeft directeur Stadstoezicht gemandateerd om verkeerd geparkeerde (brom)fietsen te laten verwijderen in het gebied dat begrensd wordt door het Delfseplein, de Delfse Poort, het Weena, de Conradstraat en het Stationsplein.

Middelen en Control

1. (11-05) Het College heeft besloten enkele projecten onder de Monitor Omvangrijke Automatiseringsprojecten onder te brengen.

Bestuursdienst Algemeen

1. (11-05) Het College heeft ingestemd met de Jaarrekening 2003 en de Begroting 2005 van Regio Randstad.

2. (11-05) Het College heeft kennisgenomen van het controlerapport van de Accountantsdienst Rotterdam over de Jaarrekening 2003 van de kostenplaats Bestuur.


---- --