Ingezonden persbericht

KNAW en COS boeken succes in EU-verband

EU ERA-Net 'Forsociety' goedgekeurd

ZOETERMEER, 20040507 -- Op 27 april werd bekend dat het door de Commissie van Overleg Sectorraden (COS) en de KNAW samen met instellingen uit 14 andere lidstaten ingediende voorstel voor een European Research Area Network (ERA-Net) 'Forsociety', een netwerk voor samenwerking op het gebied van maatschappijgerichte verkenningen, door de EU is goedgekeurd.


Het ERA-Net, waarin de KNAW en de COS een trekkersrol vervullen bestaat uit verkenningen-programmerende organisaties uit de lidstaten. Het zal zich o.a. richten op kwaliteitsverbetering en inhoudelijke samenwerking bij de voorbereiding en uitvoering van maatschapijgerichte toekomstverkenningen die o.a. input leveren voor nationale en transnationale onderzoeksprogrammering. Het vormt een belangrijk instrument voor de Europese onderzoeksruimte.

De goedkeuring van het ERA-Net betekent extra financiering uit Brussel voor Europese samenwerking op het terrein van verkenningen. KNAW en COS vormen het nationale contactpunt.

Het streven is om de aftrap van het ERA-Net in Nederland te laten plaatsvinden tijdens het EU-voorzitterschap van ons land in de tweede helft van 2004.




Ingezonden persbericht