Vlaamse overheid

Trendbreuk: meer subsidies voor rioleringen dan goedgekeurde dossiers

Voor de eerste keer in vijf jaar zal de Vlaamse milieuminister meer middelen ter beschikking hebben voor gemeentelijke rioleringen dan dat er technisch goedgekeurde dossiers zijn die kunnen ondersteund worden. Vlaams milieuminister Jef Tavernier (Groen!) heeft voor dit jaar 130.400.000 euro vrij gemaakt ter ondersteuning van gemeenten die willen investeren in rioleringen. Op dit moment heeft minister Jef Tavernier reeds voor een totaalbedrag van 20.000.000 euro subsidies toegekend. Daarbovenop zal de minister nog voor 1 juni liefst 65.000.000 euro bijkomende subsidies toekennen. Nu reeds blijkt dat "het potje" dat voor dit jaar beschikbaar is, niet volledig zal kunnen worden toegekend bij gebrek aan voldoende goedgekeurde projecten vanuit de Vlaamse gemeenten.
"Dit is goed nieuws," reageert Vlaams milieuminister Jef Tavernier. "Bij het begin van deze legislatuur investeerde de Vlaamse overheid amper 45.000.000 euro in rioleringen. Toenmalig Vlaams milieuminister Vera Dua trok dat bedrag al vlug op tot 65.000.000 euro, voor dit jaar is liefst 130.400.000 euro voorzien. Dit is het allerhoogste bedrag dat ooit voor rioleringen werd voorzien. Sinds het begin van deze legislatuur hebben de groene ministers niet minder dan 422.890.000 euro steun gegeven aan de Vlaamse gemeenten voor hun rioleringen. Bovendien moesten gemeenten tot vorig jaar soms meer dan
1 jaar wachten op hun subsidies. Momenteel kan ik elk dossier dat wordt goedgekeurd ook onmiddellijk vastleggen! We zijn er in geslaagd een immense achterstand weg te werken. Gemeenten die hun dossiers goed opvolgen en volgens de regels van de kunst uitwerken, kunnen nog dit jaar rekenen op subsidie."

"De gemeentebesturen worden nog voor het zomerreces officieel op de hoogte gebracht van de goedgekeurde rioleringsdossiers," zo laat minister Jef Tavernier weten. Nog voor eind deze maand zal 65.000.000 euro worden toegekend aan gemeenten. Maar heel wat andere dossiers zijn nog in behandeling. Als de gemeenten de nodige technische aanpassingen doen, dan zal ook hun dossier worden vastgelegd." En nog: "Ik ben ervan overtuigd dat deze financiële injectie in de Vlaamse economie goed is voor het milieu én voor de tewerkstelling, dus voor de mensen. Deze investeringen maken het voor de betrokken Vlamingen immers alleen maar aangenamer om wonen. Meer dan eens gaat de aanleg van rioleringen gepaard met het veiliger maken van wegen en het aanleggen van fietspaden. De leefomgeving wordt hiermede danig geholpen temeer daar heel wat gemeenten kiezen voor gescheiden rioleringen, waarbij regenwater en afvalwater apart worden afgevoerd. Voor de gemeenten betekent deze financiële injectie in riolering dikwijls ook dat ze hun inwoners beter kunnen beschermen tegen het gevaar voor overstromingen en wateroverlast. En, dankzij deze investering in rioleringen worden jaarlijks zowat 5000 jobs in de bouw behouden. Investeren in rioleringen, in milieu, zorgt dus voor behoud van tewerkstelling, van jobs."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Tavernier - tel. (02) 553 27 12 e-mail: persdienst.tavernier@vlaanderen.be


---