Vlaamse overheid

Op initiatief van Vlaams minister van Economie Patricia CEYSENS werd de erkenningsregeling voor adviescheques aangepast. De Vlaamse regering wil met deze bijsturing nog meer kleine en middelgrote bedrijven een beroep laten doen op het goedkoop inwinnen van advies. "Ondernemingen mogen niet blindelings ondernemen", aldus de minister. De nieuwe regeling verhelpt de euvels van de huidige regeling.

Enkele cijfers


- Adviescheques kosten 30 euro: 50% wordt betaald door de Vlaamse overheid.

- Een onderneming kan per kalenderjaar maximaal 820 adviescheques reserveren.

- Daarmee kan de ondernemer voor 24.600 euro gesubsidieerde adviezen inkopen.

- Sinds de lancering van de maatregel in maart 2003, bestelden 5.000 ondernemingen meer dan 1 miljoen cheques.
- De Vlaamse overheid heeft al 28,8 miljoen euro aan adviesprojecten voor de helft betoelaagd.

Huidige erkenningsregeling loopt mank

Tot voor kort konden adviescheques enkel verzilverd worden bij adviesinstanties die beschikten over een ISO, Q*-for of VIZO kwaliteitslabel. Een Raad voor Advies en Consultancy kreeg daarom de opdracht ook andere kwaliteitslabels te onderzoeken die zouden kunnen leiden tot een automatische erkenning voor adviseurs.

"De bestaande erkenningsregeling was allesbehalve perfect. Ten eerste werd door de Raad totnogtoe geen enkele nieuwe deontologische code of andere certificering erkend. Ten tweede werd vastgesteld dat de auditbureaus, die ISO en Q*-for screenings doen, de toestroom van gevraagde audits niet konden verwerken. Ten derde bleken de aangereikte screeningsmethodieken ofwel te zwaar te zijn voor kleinere organisaties ofwel niet toepasbaar voor startende adviseurs omdat zij immers nog niet beschikken over een uitgebreide klantenportefeuille. Dit is nochtans cruciaal wanneer men een kwaliteitsscreening wil ondergaan. Een bijsturing van de regeling was dus noodzakelijk", zegt minister Ceysens.

Nieuwe erkenningregeling adviesbureaus

Concreet houdt de nieuwe regeling twee wijzigingen in. Enerzijds hoeft een groter aantal adviseurs geen extra screening meer te doorlopen om toegelaten te worden tot de adviescheques. Het gaat in het bijzonder over houders van het CEDEO-kwaliteitslabel en private adviseurs die al over een erkenning beschikken als adviseur vanwege de Vlaamse overheid (vb. bodemsaneringsdeskundigen erkend door OVAM). De Vlaamse overheid moet een bedrijf immers geen twee maal doorlichten voor dezelfde activiteit. Zij worden, mits akoord van de functioneel bevoegde minister, toegelaten tot het systeem.

Anderzijds werd er een laagdrempelige screeningsmethode ontwikkeld, op maat van startende en kleine adviseurs met een beperkte track-record. Het gaat om een soort van assessment waarvoor de adviseur terecht kan bij een aantal door de Vlaamse overheid erkende screening bureaus. Op deze wijze wordt de kwaliteit van het advies gewaarborgd. Eind van deze maand wordt de regeling van kracht via de vernieuwde webtoepassing.

"Met de bijsturing van het erkenningsmechanisme voor adviescheques wil ik ervoor zorgen dat nog meer bedrijven een beroep zullen doen op de adviescheques. Voorts wil ik de drempel verlagen voor jonge kandidaat-adviseurs. Ook ouderen, die na een carrière in een bedrijf of een publieke dienst vroegtijdig uit de arbeidsmarkt geduwd worden, krijgen met de nieuwe erkenningsregeling de kans om als coach advies te geven en zich in te passen in de steunmaatregel van de adviescheques", aldus de minister.

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---