Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft op voorstel van ministers Patricia CEYSENS en Dirk VAN MECHELEN de Talentenbank goedgekeurd. De Talentenbank zorgt voor 10 miljoen euro zaaikapitaal voor innovatieve ideeën. Het nieuwe agentschap begeleidt kandidaat-ondernemers om hun idee om te zetten naar een marktwaardig bedrijf of product en staat hen bij in hun zoektocht naar start financiering. Zulke nieuwe ideeën kunnen tot 300.000 euro steun krijgen van de Vlaamse overheid.

Huwelijksbureau voor starters

Vandaag vindt slechts één op vijf starters de nodige financiering om met een bedrijf te beginnen. Uit studies blijkt dat meestal investeringen van 20.000 tot 100.000 euro zouden volstaan. "Dat betekent dat we met dit geld starters willen bijstaan in de allereerste fase van de uitwerking van hun idee en de begeleiding naar dat startkapitaal. "Het komt er dus op aan, zoals een goed huwelijksbureau, starters te koppelen aan de juiste mensen die geloven in hun idee. Dat kunnen marketeers zijn, wetenschappers, of mensen die startkapitaal kunnen verschaffen. Want hoe meer succesvolle ondernemers, hoe meer banen in Vlaanderen," aldus minister Ceysens.

Wie komt in aanmerking?


- Iedereen met een nieuw idee dat een marktwaardig product of dienst kan worden.

- Jonge ondernemingen die nog niet op de markt zijn.
- Management teams die een spin-off willen maken vanuit een bestaand bedrijf.

- Onderzoekers die een innovatief product of procédé naar de markt willen brengen door een businessplan en/of prototype te maken.

Hoe werkt het?

Een idee kan zijn weg op vier manieren vinden naar de Talentenbank:


- Via de online webapplicatie van de Talentenbank;
- Via Bizidee.be, de website van de
Ondernemingsplanwedstrijd;

- Via de website van het Business Angels Network Vlaanderen (BAN); of

- Via de E-Scan Ondernermerschapstest van de VDAB website.

Als de Talentenbank het idee marktwaardig beoordeelt dan koppelt ze de kandidaat-ondernemer aan het juiste begeleidingsteam om zijn product naar de markt te brengen. "Niet alle creatievelingen zijn goede zakenmannen. Succes zit in de juiste mix van mensen en middelen" zegt minister Van Mechelen. De kandidaat- ondernemer kan ook geld krijgen voor meer onderzoek en ontwikkeling of voor de productie van een prototype of model.

Overheid oogst jobs en aandelen

De middelen die de Talentenbank investeert in begeleiding worden bijgehouden in een analytisch boekhoudsysteem. Wanneer het idee een bedrijf wordt krijgt de overheid een aantal aandelen in de onderneming in functie van de begeleidingsinvesteringen die de Talentenbank deed.

Meer durfkapitaal

Met de oprichting van de Talentenbank vervolledigt de Vlaamse regering het rijtje van vijf maatregelen waaraan ze werkt om meer kapitaal vrij te maken voor ondernemen:


- BAN Vlaanderen: Pooling van de informele risicokapitaalverstrekkers in één netwerk;
- Vernieuwde waarborgregeling zodat banken makkelijker kredieten ter beschikking stellen;

- ARKimedes: fiscale stimuli voor burgers die investeren in durfkapitaal fonds; en

- Vriendenlening: belastingsaftrek voor wie informeel kapitaal ('love money') leent.

Een nieuwe stap voor de creatieve economie

"Het gaat zeker niet om strikt technologisch innovatieve ideeën. We willen alle potentiële commerciële creatieve ideeën een kans geven. Met de Talentenbank geven we de creatieve economie in Vlaanderen weer wat meer gestalte. Dat betekent unieke jobs voor Vlaanderen en daar wordt iedereen beter van," besluiten beide ministers.

Het geld voor de Talentenbank werd vastgelegd op de Ondernemingsconferentie. De Talentenbank wordt een dochter van de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV).

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---