Nieuws op www.wijninfo.nl

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 13, jaargang 2004

Door René van Heusden

Wereldwijnmarkt groeit tot ruim 2,5 miljard colli
Volgens de meest recente editie van The Global Drinks Market: Impact Databank Review and Forecast bereikte de wereldwijde wijnmarkt in 2003 een volume van 2,52 miljard colli. Dit betekent een groei met 0,6% ten opzichte van 2002. Tot 2010 verwachten de opstellers van het rapport een verdere toename met nog eens 30 miljoen colli. Expansie zal vooral komen van nog onderontwikkelde markten zoals Rusland en China, maar ook van nu al belangrijke landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië.
Frankrijk en Italië zijn nog steeds de twee belangrijkste wijnlanden voor zowel productie als consumptie, maar hun aandeel in de wereldwijde wijnconsumptie daalde van 45% in 1980 tot nog maar 27% in 2003.
Versterkte en gearomatiseerde wijnen blijven verder terrein verliezen. Dit verlies wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de groei van tafelwijnen, die goed zijn voor 91% van de totale wereldwijde wijnconsumptie. Mousserende wijnen hebben zich weer hersteld van de inzinking die onmiddellijk na de millenniumwisseling volgde.
In vergelijking met andere sectoren van de drankenmarkt, is het wijnbod bijzonder sterk gefragmenteerd. De tien grootste aanbieders van wijn tekenen gezamenlijk voor nog geen 14% van de mondiale verkoop. Bij zowel bier als gedistilleerd is de top 10 goed voor een gezamelijk aandeel van maar liefst 54%. Niettemin was 2003 het eerste jaar sinds 1995 waarin de consumptie van wijn meer toenam dan die van bier.

Frankrijk: Levendige handel in wijngaarden
In 2003 zijn in Frankrijk 16.200 hectare wijngaard van eigenaar veranderd. Dit gebeurde in de vorm van 11.700 verkooptransacties, wat neerkomt op een gemiddelde van 1,4 hectare per transactie. Alle verkopen samen waren goed voor een bedrag van 526 miljoen euro.
De markt voor wijngaarden in 2003 was daarmee bijzonder actief. Het aantal verhandelde hectaren steeg met 7,3% ten opzichte van 2002, de waarde met 12,8%. Voor wijngaarden met een A.O.C. bedroeg de stijging 4%, een trend die zich voor het tiende opeenvolgende jaar sinds 1994 heeft voortgezet. De gemiddelde prijs per hectare Franse wijngaard steeg van 70.300 hectare in 2002 tot 73.100 in 2003.
De stijgingen in 2003 kwamen voor een belangrijk deel op rekening van wijngaarden zonder A.O.C. Hier was sprake van een ware hausse met +12,3% in vergelijking met 2002. Deze hausse volgde overigens wel op twee opeenvolgende jaren met een baisse: -8 % in 2001 en -1% in 2002.
Deze hausse verklaart tevens de sterke prijsstijging per hectare voor vins de pays (+12,9%) en vins de table. (+11,8%). Wijngaarden voor de productie van basiswijnen voor eaux de vie A.O.C. zoals Cognac en Armagnac bleven voor het vierde jaar op een stabiel niveau met een prijs van ongeveer 15.300 euro per hectare.
Frankrijk - Shiraz = Syrah
Vooral op aandringen van aanbieders in de Angelsaksische wereld heeft de Franse overheid het groene licht gegeven voor het gebruik van de benaming Shiraz als synoniem voor Syrah. Tot voor kort was dit nog strikt verboden. In een grote Engelse supermarkt bleek een en dezelfde wijn, afkomstig uit Frankrijk en gemaakt van syrah, dubbel zo goed te verkopen als er Shiraz in plaats van Syrah op het etiket stond.
Frankrijk - Eerste wijziging klassement crus bourgeois
De invoering van een nieuw klassement voor crus bourgeois uit de Médoc heeft de afgelopen maanden voor de nodige commotie gezorgd. Enkele châteaux die niet in het klassement waren opgenomen, maar meenden daar op grond van hun wijnen wel recht op te hebben, tekenden juridisch bezwaar aan. Een belangrijk argument daarbij was dat de beoordeling niet gebaseerd was op wijnen van recente jaargangen, maar op wijnen die tussen 1994 en 1999 geproduceerd zijn. Ook zijn bepaalde bedrijven niet geïnspecteerd, wat een onderdeel had moeten zijn van de beoordelingsprocedure. Château Preuillac heeft nu van de rechtbank in Bordeaux gelijk gekregen en mag zich, hangende verdere ontwikkelingen, cru bourgeois noemen. In het geval van enkele andere klagers zou opdracht gegeven zijn om een nieuwe, onafhankelijke procedure te starten. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Spanje - Export Rioja in de min
Rioja heeft een slecht eerste kwartaal van 2004 achter de rug. Zowel in volume als in waarde daalde de uitvoer met 9.5% ten opzichte van dezelfe periode vorig jaar. Slachtoffers waren vooral de typen Reserva en Gran Reserva. Wijnen met kortere of geen (hout)rijping deden het beter. De uitvoer van Reserva daalde met 20,1% to 2.3 miljoen liter, die van Gran Reserva met 16,2% tot 536 duizend liter. Crianza deed het daarentegen beter. De export daarvan steeg met 2.9% tot 4,8 miljoen liter. Het leeuwendeel van de naar het buitenland verkochte Rioja, circa 6,7 miljoen liter, was van basiskwaliteit.Argentinië - Grotere oogst 2004
Argentinië had in 2004 wederom een oogst van zeer goede kwaliteit. Bovendien lag het volume ervan nog iets hoger dan in 2003. Naar schatting werd er 2,45 miljoen druiven geplukt tegen 2,2 miljoen ton vorig jaar. Eerdere voorspellingen hadden juist een daling oen verwachten. Chili - Kleinere oogst 2004
De oogst 2004 is in Chili qua opbrengst een stuk kleiner uitgevallen dan normaal. De reden hiervoor was de ongebruikelijk warme en droge zomer die zorgde voor kleine druiven met dikke schillen en veel concentratie. Door de snelle rijping begon de pluk gemiddeld twee weken eerder dan in andere jaren.

Australië - Oogst 2004 in teken van hittegolf
Australië blijft problemen houden met extreme warmte en droogte. Dit jaar kreeg vooral de provincie South Australia daarmee te maken. In Adelaide, de Australische wijnhoofdstad, bereikte het kwik op 17 achtereenvolgende dagen in februari waarden van boven de 30 graden.
Wijnbouwgebieden die het het zwaarst te verduren kregen waren o.a. Clare Valley, Langhorne Creek en Riverland. Dat laatstgenoemde gebied is in z'n eentje goed voor ruim een vijfde van de totale Australische wijnproductie. In het aangrenzende Victoria werd vooral Murray Valley getroffen. De effecten van de hittegolf bleven gelukkig beperkt tot een deel van het - zeer uitgestrekte - land en zelfs van South Australia. Regio's als bijvoorbeeld Coonawarra, Yarra Valley (in Victoria) en Margaret River (in het verre Western Australia) bleven gespaard. Ondanks de onvermijdelijke daling in opbrengst door de hittegolf ligt het oogstvolume in 2004 ruim boven dat van 2003. Het wordt nu, na bijstelling naar beneden, geraamd op 1,7 miljoen ton tegen 1,35 miljoen in 2003. De vraag is alleen of het record uit 2002 van 1,65 miljoen ton geëvenaard of gebroken zal worden.
Nieuw Zeeland - Recordoogst 2004
Na een serieuze dip in 2003 vanwege wijdverbreide vorst lijkt Nieuw Zeeland met de oogst 2004 een nieuw record te gaan vestigen. Naar schatting zal deze tussen de 150 en 170 duizend ton druiven opleveren.
In alle gebieden was sprake van een normaal volume, terwijl de totale oppervlakte van wijngaarden in productie steeg van 15.800 tot 18.100 hectare. De enige dissonant komt uit Central Otago, vooral bekend om zijn eersteklas pinot noir. Dit uiterst zuidelijk gelegen gebied met een bijgevolg late rijping werd rond Pasen getroffen door vorst met temperaturen tot -5 graden. Hierdoor ging tot eenderde van de oogst verloren.