TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Taskforce Jeugdwerkloosheid en CWI boeken resultaat

CWI & Taskforce Jeugdwerkloosheid

Persbericht
Den Haag, 8 mei 2004

Taskforce Jeugdwerkloosheid en CWI boeken resultaat

CWI VINDT VOOR 7000 JONGEREN EEN BAAN

In de eerste vier maanden van dit jaar heeft CWI 7.329 jongeren aan een baan geholpen. Dat zijn er bijna 2000 meer dan in de dezelfde periode vorig jaar. De meeste banen kwamen uit de sector verkoop, productie, transport en bouw. Het aantal werkloze jongeren bedroeg eind maart dit jaar echter nog steeds 60.000 tegenover 51.000 in maart 2003.
Dat er bijna 2000 extra jongeren zijn geplaatst, komt vooral door de inspanningen van de speciaal aangestelde jongerenadviseurs bij het CWI. Zij hebben werkgevers gestimuleerd om een algemene vacature te laten vervullen door een jongere in het kader van de acties van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.

De Taskforce Jeugdwerkloosheid probeert zoveel mogelijk werkgevers over te halen om vacatures aan te bieden voor jongeren. Doelstelling van de Taskforce, die op 18 maart officieel van start ging en nauw samenwerkt met CWI, is om in deze kabinetsperiode 40.000 banen voor jongeren te verzamelen. De Taskforce Jeugdwerkloosheid wil dat eind dit jaar 7.500 jongeren een jeugdbaan hebben, waarin zij werkervaring kunnen opdoen. Die doelstelling lijkt nog steeds haalbaar. Tot nu toe zijn door werkgevers slechts 535 banen gemeld, die bij voorrang en voorkeur door jongeren kunnen worden vervuld. Om dit aantal te vergroten bereidt de Taskforce Jeugdwerkloosheid met verschillende regio's en grote steden extra actiedagen voor.

Het CWI stelde zelf een voorbeeld door op alle 130 CWI-vestigingen een tijdelijke jongerenbaan te creëren. Als extra aanmoediging is voor werkgevers die jongeren zonder diploma in dienst nemen en extra begeleiding of een korte cursus aanbieden, een zgn. jeugdbaancheque van 1.000 euro beschikbaar.

Van de jongeren die in de eerste vier maanden van dit jaar een beroep wilden doen op de Wet werk en bijstand, wist CWI 57% daarvan te weerhouden, in de meeste gevallen omdat een vaste of tijdelijke baan (in samenwerking met uitzendbureau's) werd gevonden. CWI benadrukt tegenover jongeren dat een bijstandsuitkering een allerlaatste vangnet is om in het noodzakelijke inkomen te voorzien. Het is zaak eerst alles te proberen om aan werk te komen.

In het algemeen lijkt het erop dat jongeren een voorsprong hebben bij het vervullen van vacatures. De cijfers geven echter aan dat die voorsprong snel verzilverd moet worden. Veruit de meeste jongeren die een baan vinden, vinden die in de eerste drie maanden na hun inschrijving. Van de jongeren die niet binnen drie maanden aan de slag is, worden de kansen op een baan steeds slechter. Om de werkloosheid onder jongeren terug te dringen is het van belang voor iedere werkzoekende jongere zo snel mogelijk een baan, tijdelijk of vast, of een stageplaats te creëren.

Werkgevers kunnen nieuwe jeugdbanen melden op de website www.jeugdwerkloosheid.nl. Dit kan ook op het speciaal daarvoor opengestelde telefoonnummer 0800-8001 van het CWI.