Partij van de Arbeid
PvdA-voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*

Den Haag, 8 mei 2004

PvdA en FNV slaan handen ineen voor een socialer Europa

We pleiten voor een Europese agenda waarin innovatie, economische groei en de kwaliteit van onze samenleving centraal staan. Europese samenwerking kan een oplossing bieden voor onze problemen, maar dan moet het roer wel drastisch om , aldus Max van den Berg en Lodewijk de Waal.

De PvdA-lijsttrekker voor het Europees Parlement en de voorzitter van de FNV Vakcentrale sloegen met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement de handen ineen met hun politieke en vakbondscollega's in Vlaanderen Mia Devits en Alain Clauwaert. Het resultaat is een manifest waarmee de progressieve beweging haar ambities voor Europa uiteenzet. In dit manifest wordt onder andere het volgende voorstel gedaan:

De Europese lidstaten moeten drie procent van hun BNP investeren in onderzoek en ontwikkeling, daarmee kan worden voorkomen dat deze hoogwaardige taken uitbesteed of verplaatst worden.

Verder keren ze zich tegen de verlaging van de vennootschapsbelasting: Het feit dat er nog steeds geen Europese norm voor vennootschapsbelasting is, is een doelbewuste politieke keuze vóór multinationale ondernemingen. Het leidt er toe dat de inkomsten uit de vennootschapsbelasting dreigen terug te lopen. De lidstaten raken verwikkeld in een belastingconcurrentie ten gunste van grote multinationale ondernemingen. Dit leidt tot steeds lagere inkomsten voor de nationale overheden waarmee de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat in gevaar komt.

De belangrijkste punten uit het manifest:

Slim produceren en investeren voor meer en betere banen

Europa moet concurrerend worden op kennis en kwaliteit, niet op goedkope arbeid. Europa moet het symbool worden van een creatieve, sociale, en hoogwaardige kenniseconomie. Om dat te bereiken bepleiten wij een agenda gericht op investeringen en innovatie, werkgelegenheid en sociale bescherming en een kwalitatief goede publieke dienstverlening.

Sterker worden door samen te werken

De Europese economie moet omgevormd worden in een hoogwaardige kenniseconomie, zowel in de industriële als in de dienstensector, en tegelijkertijd moet de sociale samenhang in onze samenlevingen versterkt worden. Niemand mag uit de boot vallen. Coördinatie op Europees niveau is wenselijk vanuit kwaliteitsoogpunt en bundeling van krachten.

Investeren in scholing voor alle werknemers

Investeren in onderwijs en scholing van werkenden is ook een topprioriteit voor Europa. Recente rapporten, waaronder dat van Kok, geven aan dat Europa nog steeds onvoldoende investeert in bijvoorbeeld laagopgeleiden, vroegtijdige schoolverlaters en ouderen. Menselijk kapitaal is een voorwaarde voor succesvolle innovatie en sociale cohesie. De lidstaten hebben hier een grote verantwoordelijkheid. Vanuit Europa kan via het Europees Sociaal Fonds een bijdrage worden geleverd aan de scholing en kwalificering van de beroepsbevolking.

Financiële middelen voor de nieuwe ambities

Investeringen kosten geld, maar wij zien hiervoor mogelijkheden. Bijvoorbeeld door de huidige budgetten anders in te zetten. Het is ook mogelijk om het stabiliteitspact sterker te richten op het bevorderen van groei. Een andere financieringsbron vormen de belastingen. Wij bepleiten een Europees minimumtarief voor de vennootschapsbelasting.

Stop Dumping: gelijke rechten

2004 had vanwege de uitbreiding van de EU een historisch en heuglijk jaar moeten worden. Wij zijn voorstander van een open arbeidsmarkt onder goede voorwaarden. Maar helaas hebben de lidstaten verzuimd dat goed te regelen. Bovendien zijn er talrijke sluiproutes die het mogelijk maken goedkope arbeid aan te bieden. Wij willen sociale dumping voorkomen en pleiten voor duidelijke Europese regels op dit punt. Werknemers uit de toetredingslanden moeten in Nederland en België werken tegen respectievelijk de Nederlandse en Belgische arbeidsvoorwaarden.

Het manifest is in zijn totaliteit beschikbaar op: www.maxvandenberg.nl