Gemeente Helmond


---

Helmond heeft nieuwe vlag

Nieuwe gemeentevlag van Helmond Het college heeft dit voorjaar besloten de mogelijkheid te laten onderzoeken om te komen tot een nieuwe officiële gemeentevlag. De reden hiervan is geweest dat de oorspronkelijke vlag (bestaande uit twee verticale banen in de kleuren wit en rood) vaak bij mensen de vraag opriep wat de verbintenis van Helmond met deze vlag is. De nieuwe vlag sluit nauw aan bij de huidige vlag, al worden de banen rood en wit met elkaar omgewisseld. Volgens de criteria, die gelden voor vlaggen, heeft de volgorde rood en dan wit de voorkeur. In 1959 kon deze voorkeur niet gevolgd worden, omdat een dergelijke vlag al bestond. Met de toevoeging van de toernooihelm kan deze voorkeur alsnog gevolgd worden.

Om tot een nieuwe vlag te komen is contact opgenomen met de Noord-Brabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, het adviesorgaan op dit vlak in onze provincie.

Nietszeggend
De commissie die zich met de nieuwe vlag heeft bezig gehouden was het overigens met het college eens dat de huidige gemeentevlag nietszeggend is. De commissie heeft vervolgens op verzoek twee alternatieven ontwikkeld, die in alle opzichten voldoen aan de criteria die aan officiële vlaggen worden gesteld. Daarbij zijn de door het college meegegeven uitgangspunten meegenomen dat de stadskleuren (rood en wit) bewaard dienen te blijven en dat er op een of andere manier een rol voor het Helmondse wapen weggelegd zou moeten worden. Uiteindelijk is de keuze gemaakt. De afgebeelde helm is de oudste vorm van het Helmondse gemeentewapen, de andere kenmerken (de takjes en het vogeltje) zijn later aan het wapen toegevoegd. Het is gebruikelijk dat het meest essentiële onderdeel van een wapen op vlaggen wordt afgebeeld (in de Helmondse situatie is dat dus de getoonde tournooihelm).

Te koop of te leen
Bij de Stadswinkel kunnen exemplaren van de nieuwe vlag worden gekocht of worden geleend.

Ge gemeentevlag is er in twee afmetingen:

* een vlag van 1,5 meter bij 2,25 meter

* een vlag van 2 meter bij 3 meter