Politie Groningen

Persberichten zaterdag 8 mei 2004

Provincie Groningen 08-05-2004 -

Winschoten: alcomobilist zonder rijbewijs
Wegens rijden onder invloed heeft de politie vrijdagnacht aan het Marktplein in Winschoten een 19-jarige automobilist uit Scheemda aangehouden. De man reed met zijn auto rond het Marktplein en bleek bij een politiecontrole onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bleek dat de verdachte niet in het bezit is van een rijbewijs. Ook bleek de auto van de Scheemder niet te zijn verzekerd. Bij de ademanalyse werd een
bloedalcoholgehalte van 1.22 promille gemeten. De verdachte is na verhoor heengezonden met een rijverbod van 5½ uur. Zijn auto moest hij bij de politie achterlaten.

Kolham: dronken automobilist
Aan de Rengerslaan in Kolham heeft de politie vrijdagnacht een 36-jarige automobilist uit Kropswolde aangehouden. De man reed slingerend met zijn auto vanaf de Hoofdweg de Rengerslaan op. Bij controle bleek hij dronken. De verdachte werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse 2.2. promille alcohol werd vastgesteld. Aan het bureau bleek tevens dat het rijbewijs van de verdachte al medio 2001 zijn geldigheid had verloren. Desalniettemin is het rijbewijs door de politie ingevorderd. Na verhoor is de man met een rijverbod van 12 uur heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Wildervank: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagnacht aan de Klaas de Vriezestraat in Wildervank het rijbewijs van een 25-jarige man uit Hoogezand ingenomen. De man reed in een auto en zijn snelheid werd met behulp van een laserapparaat vastgesteld op 126 km per uur. In de De Vriezestraat mag 60 worden gereden. De verdachte kreeg een bekeuring en moest zijn rijbewijs inleveren.

Ter Apelkanaal: beschonken automobilist maakt brokken
Een 23-jarige man uit Ter Apel botste vrijdagnacht aan de Zandberg in Ter Apelkanaal met zijn auto tegen een geparkeerde wagen. Bij de komst van de politie bleek de Ter Apeler onder invloed van alcohol te verkeren. De man werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse 1.62 promille alcohol werd gemeten. De verdachte is na verhoor met een rijverbod van 8 uur heengezonden. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De auto van de verdachte zowel als de geparkeerde wagen liepen aanzienlijke schade op. Beide autos zijn door een berger afgevoerd.

Veendam: man vernielt ruit
In de Kerkstraat in Veendam is vrijdagnacht een 21-jarige man uit die plaats door de politie aangehouden. Getuigen zagen dat de man stenen naar een bankgebouw gooide. Zij belden de politie. Agenten troffen de verdachte aan. De man ontkende aanvankelijk met stenen te hebben gegooid, maar, eenmaal meegenomen naar het bureau verklaarde hij door middel van het gooien van stenen zijn woede te hebben willen koelen nadat hij naar zijn zeggen onterecht uit een horecagelegenheid was gezet. Van het bankgebouw sneuvelde een ruit. Na verhoor is de verdachte heengezonden.

Hoogezand: dronken man aangehouden
Een surveillerende politieman zag vrijdagnacht aan de Hoofdstraat in Hoogezand een dronken man lopen. De verdachte liep met ontbloot bovenlijf en was zo onder invloed dat hij nauwelijks nog kon staan. Ook was de man door drankgebruik niet te verstaan. Omdat betrokkene geen geld voor een taxi had besloot de agent de man naar huis te brengen. Eenmaal in de politieauto echter ging de verdachte door het lint. Hij was niet in de auto te handhaven waarop de agent de man uit de auto zette. De man een, een 19-jarige inwoner van Hoogezand, werd vervolgens aangehouden voor openbare dronkenschap en in een politiebusje meegenomen naar het bureau. Tijdens de rit naar het bureau sloeg de man met zijn hoofd een ruit uit het busje. Hij raakte daardoor gewond en moest in een ziekenhuis worden behandeld. De krijgt proces-verbaal voor openbare dronkenschap.

Stadskanaal: beroving
In de Dopperpassage in Stadskanaal is vrijdagavond een 60-jarige man uit Stadskanaal beroofd. De man kwam na een bezoek aan een café met een taxi thuis. Toen hij was uitgestapt en naar zijn woning wilde gaan werd hij door een man tegen de grond gewerkt. De belager schreeuwde daarbij om geld. Toen hij geld uit de kleding van het slachtoffer had genomen ging de overvaller er vandoor. Getuigen, die het voorval zagen, konden een signalement geven. Op basis daarvan kon de politie even later aan de Navolaan in Stadskanaal een 34-jarige man uit Stadskanaal aanhouden. Hij is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader verhoor. De politie stelt een nader onderzoek in naar de juiste toedracht van de beroving.

Siddeburen: dieven betrapt
Vrijdagavond betrapte een bakker een man die aan de Hoofdweg in Siddeburen een auto van de bakkerij rommelde. De verdachte wist te ontkomen en ging er samen met een andere man die op hem stond te wachten op een fiets vandoor. Gewaarschuwde agenten spoorden het tweetal op aanwijzing van de bakker op en namen hen mee. Bij onderzoek bleek dat één van de verdachten in het bezit was van
inbrekersgereedschap. Beide mannen zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Zuidwolde: dronken automobilist aangehouden
De politie heeft vrijdagavond aan de Groningerweg in Zuidwolde een 27-jarige automobilist uit Ten Boer aangehouden. De man reed slingerende over de Eemshavenweg. Een mede weggebruiker waarschuwde de politie en bleef de verdachte volgen. Aan de Groningerweg kon de Ten Boerster worden staande gehouden. Hij werd meegenomen voor de ademanalyse. Die wees 1.72 promille alcohol uit. Na verhoor is de verdachte met een proces-verbaal en een rijverbod van 9 uur heengezonden. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd.

t Zandt: mannen aangehouden
In de nacht van 3 op 4 april werd aan de Oude Schans in Delfzijl een 18-jarige man uit Bierum zwaar mishandeld. Het slachtoffer werd tot twee keer toe door drie mannen belaagd. Tijdens het tweede treffen liep het slachtoffer ernstig hoofdletsel op. Na behandeling in een ziekenhuis meldde het slachtoffer zich enkele dagen later bij de politie en deed aangifte van openlijke geweldpleging en mishandeling. Politieonderzoek leverde de identiteit van de drie verdachten op. Vrijdagmorgen werd in zijn woning in t Zandt een 22-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling. Vrijdagavond werd in zijn ouderlijke woning in t Zandt een 16-jarige jongen aangehouden. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling. De derde verdachte, een 21-jarige man, eveneens uit t Zandt, werd ook vrijdagavond aangehouden. Tijdens deze aanhouding trachtte de verdachte te vluchten. Hij probeerde via een tuin achter zijn ouderlijke woning te ontkomen maar kon direct worden gepakt. Er ontstond een worsteling met agenten waarna de verdachte uiteindelijk na gebruik van pepperspray kon worden overmeesterd. Hij werd daarna naar het politiebureau gebracht. Eén politieman liep verwondingen op, mede doordat de verdachte tijdens zijn vluchtpoging hulp kreeg van zijn vader (49). De man probeerde de aanhouding te voorkomen door met een bloempot en trottoirtegels naar de agenten te gooien. Ook tegen de vader werd pepperspray gebruikt. Tijdens het afvoeren van zijn zoon bedreigde de vader politiemensen en trapte hij tegen een politieauto. Daarnaast schopte de man een spiegel van een politieauto kapot. Later op de avond werd de vader aangehouden voor bedreiging,
ambtsbelemmering en vernieling. Alle verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: man vernielt rolluik
In de Bruine Ruiterstraat in Groningen werd zaterdagmorgen een 32-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De man werd de toegang tot een café geweigerd en uitte zijn frustratie daaromtrent door een rolluik van het café kapot te maken. Gewaarschuwde politieagenten namen de man mee. Hij is na verhoor met een proces-verbaal voor vernieling heengezonden.

Groningen: bedreiging
Aan de Grote Markt in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 38-jarige man uit Groningen aangehouden. De man wordt ervan verdacht in een horecagelegenheid een personeelslid te hebben bedreigd. De aanleiding daarvan is onbekend. De verdachte werd aangehouden en beledigde daarbij politieagenten. De man is meegenomen naar het bureau en ingesloten.

Groningen: politie ontruimt café na vechtpartij
De politie heeft vrijdagnacht een café aan het Akerkhof in Groningen ontruimd nadat een massale vechtpartij was ontstaan onder een grote groep bezoekers. Ook op straat voor het café bevond zich een groep opgewonden cafébezoekers. Met behulp van politie te paard werd eerst de straat voor het café ontruimd waarna een deel van de bezoekers het café verliet. Een ander deel van de bezoekers is door politiemensen uit het pand verwijderd. Het café werd daarop voor het publiek gesloten, waarna kleine groepjes bezoekers onder politiebegeleiding het pand binnen mochten gaan om hun persoonlijke spullen op te halen. De politie zette ruim 25 agenten in.

Groningen: cafébezoeker aangehouden
Vrijdagnacht heeft de politie aan de Grote Markt in Groningen een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De man kreeg in een horecagelegenheid onenigheid met personeel over een bestelling. De verdachte ging daarbij de bedrijfsleider te lijf. De politie werd gewaarschuwd en agenten namen de man mee. Die verkeerde zodanig onder invloed dat hij ter ontnuchtering moest worden ingesloten.

Groningen: belediging
Wegens belediging heeft de politie vrijdagnacht in de Naberpassage een 22-jarige man uit Slochteren aangehouden. De man plaste ruim een meter verwijderd van een openbaar urinoir op straat. Hij kreeg daarvoor een bekeuring. Daarbij schold de man de betrokken agent een aantal keren uit. Hij werd daarop aangehouden en meegenomen. Na verhoor is de verdachte met een proces-verbaal heengezonden.

Groningen: gewonde bij ruzie
Bij een ruzie in de Padangstraat in Groningen is vrijdagnacht een 32-jarige man uit Groningen gewond geraakt. Het slachtoffer bevond zich met twee andere mannen op straat. De mannen dronken bier en door nog onbekende aanleiding kreeg het slachtoffer onenigheid met één van de beide andere mannen. Er ontstond een handgemeen waarbij het slachtoffer door zijn opponent met een mes werd verwond. Hij liep letsel op aan zijn gezicht en een arm en moest in een ziekenhuis worden behandeld. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: man aangehouden
Een 21-jarige man uit Groningen is vrijdagnacht door de politie aangehouden en ingesloten nadat hij in enkele uitgaansgelegenheden aan de Grote Markt in Groningen medebezoekers had mishandeld. Eén slachtoffer (18) liep daarbij vermoedelijk een gebroken neus op. Hij moest in een ziekenhuis worden behandeld. De politie onderzoekt de zaak.

Groningen: vrouw mishandeld
Aan de Westerhaven is vrijdagavond een 45-jarige vrouw uit Groningen mishandeld. De vrouw kreeg om nog onduidelijke reden ruzie met een 22-jarige Groninger. De verdachte sloeg en schopte de vrouw tijdens een handgemeen. Het slachtoffer liep bekkenletsel en inwendige verwondingen op en moest naar een ziekenhuis. Omstanders overmeesterden de verdachte maar die wist bij iemand achter op de fiets te springen en te ontsnappen. Hij werd kort daarop door de politie opgespoord en aangehouden. De man is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Groningen: gewonde bij schietincident
Bij een schietincident aan de Floresstraat in Groningen is vrijdagavond een 43-jarige man uit Groningen gewond geraakt. De man bevond zich in een groep die, ruzie kreeg met een ander groepje mensen, vermoedelijk over een scooter. De ruzie laaide hoog op waarbij vanuit de ene groep op de andere werd geschoten. Het slachtoffer werd getroffen. Hij meldde zich zelfstandig bij een ziekenhuis voor behandeling. De man raakte niet levensgevaarlijk gewond. De politie heeft de Floresstraat geruime tijd afgezet voor onderzoek, onder andere door de technische recherche. Een verdachte kon nog niet worden aangehouden. Nader onderzoek volgt.

Groningen: man met wapen
In een café aan Tussen beide Markten in Groningen heeft de politie vrijdagavond een 23-jarige man uit Groningen aangehouden. De man was op de kermis door getuigen met een pistool gezien. De politie spoorde de man op. Hij bleek in het bezit te zijn van een niet van echt te onderscheiden plastic pistool. De man is meegenomen naar het bureau en ingesloten. Het wapen is door de politie in beslag genomen.

Groningen: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie vrijdagavond op de autosnelweg A28 bij Haren een 53-jarige automobilist uit Assen aangehouden. De auto van de man bleek bij een controle niet verzekerd en niet APK-gekeurd te zijn. Ook bleek de bestuurder onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd meegenomen voor de ademanalyse. Die wees
1.32 promille alcohol uit. Tenslotte bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Hij is na verhoor met een rijverbod heengezonden. Zijn auto moest hij bij de politie achterlaten.

Groningen: mannen met vals paspoort
Twee mannen in de leeftijd 27 en 35 jaar, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, zijn vrijdagmiddag door de politie aangehouden aan het Nieuwe Kerkhof in Groningen. De mannen zaten in een auto met een Tsjechisch kenteken en bij een controle ontstond onduidelijkheid over het paspoort van één van beiden. De mannen werden overgebracht naar het politiebureau maar weigerden medewerking aan het verdere onderzoek. De mannen werden daarop aangehouden. Nader onderzoek door de technische recherche wees uit dat de paspoorten van beide mannen vermoedelijk vals of vervalst zijn. De verdachten zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie en ingesloten voor nader onderzoek.