Ingezonden persbericht

Kleinste mosasaurus kraakte schelpen

Nieuw kaakfragment maakt reconstructie eetgedrag mogelijk

MAASTRICHT, 20040508 -- Vanaf zaterdag 8 mei is in het Natuurhistorisch Museum Maastricht een nieuw ontdekt fossiel van een bizar mosasaurusgebit te zien. Het kaakfragmentje, slechts vijf centimeter lang, bevat drie tanden. Het is pas de tweede keer dat er een stuk kaak van het zeereptiel Carinodens is gevonden. Het is daarmee niet alleen de kleinste, maar ook nog steeds de meest raadselachtige mosasaurus ter wereld.


Terwijl de meeste mosasauriërs grote, scherpe tanden hadden, had Carinodens botte, afgeplatte knobbeltanden. Totaal ongeschikt om vlees mee te snijden, maar heel bruikbaar om harde schelpen mee te kraken. Carinodens leefde in de tropische zee die aan het eind van het Krijt, ruim 65 miljoen jaar geleden, Maastricht bedekte. Met een lengte van zo'n twee-en-een-halve meter was het de kleinste Mosasauriër uit de Krijtzee.

Het kaakfragmentje werd in 2000 in de ENCI-groeve bij Maastricht ontdekt door amateur-paleontoloog Frans Fonken. De eerste vondst dateert van 1913. In die eerste kaak waren alleen de achterste tanden bewaard gebleven, maar de nieuwe vondst bevat ook twee voortanden, zodat we nu voor het eerst een goed idee hebben van de opbouw van het gebit van Carinodens.

Dankzij de nieuwe vondst kon het Natuurhistorisch Museum Maastricht een betere reconstructie van de schedel van Carinodens maken. Amateur-paleontoloog Wouter Verhesen maakte op basis van de gereconstrueerde schedel een schilderij, de eerste afbeelding van Carinodens ooit gemaakt.

De nieuwe vondst wordt in Maastricht komende week uitvoerig besproken tijdens een wetenschappelijke bijeenkomst voor mosasauruspaleontologen, de First International Mosasaurusmeeting, waaraan 30 wetenschappers uit de hele wereld deelnemen.



Ingezonden persbericht