Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Uitspraak competitieleider: Almelo - BIS 2: niet 4-4 maar 0-0

Competitieleider A.A. Schuering heeft bepaald dat de uitslag van de wedstrijd Almelo - BIS 2, gespeeld op 17 april 2004, wordt gewijzigd van 4-4 in 0-0. Geen van beide teams krijgen een matchpunt:

"Naar aanleiding van berichten op internet heb ik informatie opgevraagd over het verloop van de wedstrijd Almelo - BIS 2, gespeeld op 17 april 2004 in klasse 2A van de KNSB competitie.

Ik heb kennis genomen van een verslag van wedstrijdleider G. Alberink. Verder heb ik kennis genomen van een verslag van 28 april 2004 van B. Steffens, teamleider van Almelo, die overigens op de wedstrijddag zelf niet aanwezig was. B. Steffens geeft in zijn verslag aan dat de door hem gegeven beschrijving van het gebeurde is doorgesproken met C. Visser, teamleider van BIS 2.

Hieruit leid ik het volgende af: Kort na het begin van de wedstrijd, terwijl twee spelers van BIS 2 nog niet aanwezig waren, kwamen beide teamleiders naar de wedstrijdleider met de mededeling dat alle acht partijen in remise waren geëindigd. De wedstrijdleider accepteerde de remise-uitslag niet ten aanzien van de twee borden waar de spelers van BIS 2 ontbraken. Vlak nadat de twee nog ontbrekende spelers arriveerden, werd aan de wedstrijdleider doorgegeven dat ook deze twee borden in remise waren geëindigd.

Uit deze gang van zaken leid ik af, dat geen competitiewedstrijd is gespeeld waar het KNSB-competitiereglement op van toepassing is. Bovendien leidt de handelwijze van Almelo en BIS 2 tot competitievervalsing. Daarom verdient geen van beide teams een matchpunt. Art. 25 van het KNSB-competitiereglement is niet van toepassing omdat dit artikel alleen van toepassing is als er een competitiewedstrijd is gespeeld en daar is in dit geval geen sprake van.

Nu geen competitiewedstrijd is gespeeld, bepaal ik dat de uitslag van de wedstrijd Almelo BIS 2 van 4-4 wordt gewijzigd in 0-0, waarbij geen van beide teams een matchpunt krijgt."

A.A. Schuering - Competitieleider

---