Politie Friesland

Politieberiechten 7/5 (13.00 uur) t/m 8/5 (13.00 uur)

Fryslân 08-05-2004 - Voor nadere infortmatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. telefoonnummer 0900 8844

Heerenveen: twee winkeldieven aangehouden
Vrijdag omstreeks 12.25 uur werden twee winkeldieven, een 17-jarige en een 21-jarige, beiden uit Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. Dit gebeurde in een schoenenzaak aan de Dracht. Beiden renden de winkel uit. Een medewerker riep nog: houd de dieven.
Eén werd door winkelend publiek aangehouden en de tweede werd even later op aanwijzen van de aangehouden persoon in de Sieversstraat aangehouden. Ze hadden elk een paar schoenen weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 28-jarige inwoner van Hoornsterzwaag.

Lemmer: winkeldievegge aangehouden
Vrijdag omstreeks 12.50 uur werd in een supermarkt aan de Sluisweg een 45-jarige inwoonster van Rutten aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had een schoonmaakmiddel en cosmeticaartikelen weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 31-jarige inwoner van Lemmer.

Leeuwarden: inbraak pand
Tussen donderdag 21.00 uur en vrijdag 11.00 werd ingebroken in een leegstand pand aan de Voorstreek. Men is bezig het pand op te knappen. Men is binnen gekomen via een bovenraam. Uit de winkel werd een kachel verplaatst naar een achterkamer. Tevens werden uit de vitrine 3 blouses en drie broeken weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Vrijdag tussen 11.45 uur en 12.00 uur winkelde een 70-jarige inwoonster van Leeuwarden in een supermarkt aan de Leeuwerikstraat. Tijdens het winkelen werd haar portemonnee gerold. Er zat een pas in en wat kleingeld.

Schiermonnikoog: gordelcontrole
Vrijdag tussen 14.00 uur en 15.00 uur werd een gordelcontrole gehouden op de Veerweg.In totaal werden negen voertuigen gecontroleerd en drie ervan hebben een proces-verbaal gekregen voor het niet dragen van de gordel..

Oosterwolde: zakkenrollerij
Vrijdag tussen 15.15 uur en 15.35 uur winkelde een 67-jarige inwoonster van Oosterwolde in een supermarkt aan de Stationsstraat Uit haar boodschappentas werd haar portemonnee gerold De tas stond in een winkelwagentje.

Eastermar: woninginbraak
Vrijdag tussen 08.00 uur en 14.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Seadwei. Met een baksteen is een keukenraam ingegooid. De gehele woning is doorzocht. Uit een naast staand hok werd een hamer en een knijptang weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 58-jarige inwoner van Eastermar.

Dokkum: verkeerstoezicht
Vrijdag tussen 15.00 uur en 22.00 uur werd verkeerstoezicht gehouden in Dokkum. Bekeurd werden twee bestuurders voor rijden zonder geldige APK, een bestuurder reed zonder gordel en een bestuurder had de hulpkoppeling van de aanhangwagen niet op de juiste wijze bevestigd.

Franeker: vernieler aangehouden
Vrijdag omstreeks 18.00 uur werd melding gemaakt, dat een manspersoon op de Harlingerweg verkeer stond te regelen en met een bahco stond te zwaaien. Hij zou met de bahco een klap op een voorbij rijdende auto hebben gegeven. Aangehouden werd een 47-jarige inwoner van Franeker. In eerste instantie aangehouden voor vernieling. Op het bureau werd de man iets hysterisch en beledigde de politiemensen. De bestuurster van de auto, welke een deuk in de motorkap had, een 70-jarige inwoonster van Sexbierum, kwam ook aan het bureau. Zij voelde zich ook bedreigd door de verdachte. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Heerenveen: bedreiger aangehouden
Vrijdag omstreeks 17.55 uur werd een 18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor bedreiging. Hij had een 26-jarige inwoner bedreigd in een pand aan de President Kennedylaan. Hij is overgebracht naar het bureau, alwaar hij in verzekering is gesteld voor het verdere onderzoek.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 10.15 uur werd een 38-jarige inwoner van Franeker aangetroffen op de Weaze met een tas. In de tas zaten twee T-shirts en waren nog gelabeld. De labels behoorden thuis in een sportzaak aan het Zaailand. Een 56-jarige inwoner van Leeuwarden deelde mede, dat vanmorgen twee T-shirts werden weggenomen uit de winkel door een man met een petje op. De verdachte had ook een petje op. Bij de fouillering op het bureau werden nog een achttal bolletjes (heroïne) aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: belediging politiemensen
Vrijdag omstreeks 19.00 uur werd op de Oosterkade een 17-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie aangehouden voor belediging. De verdachte liep samen met enkele politiemensen in de richting van het Cambuurstadion. Hij stak toen zijn middelvinger tegen hen op. In het stadion werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij kreeg hiervoor een bekeuring.

Sneek: woningbrand
Vrijdag omstreeks 21.20 uur bleek in een bovenwoning aan de Amaliastraat een brandje woeden. Vanuit de balkondeur aan de achterzijde van de woning kwam een redelijke rookontwikkeling. Ter plaatse bleek er nog een smeulend restant brandde achter de voordeur. De brandweer heeft de brand geblust. Melder was een 23-jarige inwoner van Sneek.

Leeuwarden: bezit korte wapenstok
Vrijdag omstreeks 22.25 uur werd na de voetbalwedstrijd van Cambuur op de Balistraat een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Voor de wedstrijd werd de politie getipt, dat er supporters waren gezien met knuppels en wapenstokken. Bij doorzoeking in de auto werd een korte wapenstok aangetroffen. Hierop is de 29-jarige aangehouden en overgebracht naar het bureau. De wapenstok is in beslag genomen. Via Kort-Om is de zaak afgehandeld.

Verzamelmutatie rijden onder invloed.
Plaats, datum, tijd, verdachte en eventuele bijzonderheden. Leeuwarden, Aldlansdyk 23.16 uur, 18-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 630 ug/l, tevens reed hij door rood licht en had geen bromfietscertificaat.
Zwaagwesteinde, Zuider Stationsstraat, 00.55 uur, 26-jarige automobilist uit Twijzelerheide, 335 ug/l, 2 uur rijverbod, Kort-Om. Jutrijp, Riperwei, 03.00 uur, 19-jarige automobilist uit IJlst, 370 ug/l. Kort-Om en de verdachte reed zonder rijbewijs.
Heerenveen, President Kennedylaan, 03.18 uur, 25-jarige automobilist uit Heerenveen, 335 ug/l, Kort-Om.
Leeuwarden, Oostergoweg, 04.20 uur, 40-jarige bestuurder van een bestelauto uit Leeuwarden, 920 ug/l, Rijbewijs tevens ingevorderd, Kort-Om.
Leeuwarden, Wijbrand de Geeststraat, 05.18 uur, 48-jarige automobilist uit Leeuwarden, 315 ug/l, Kort-Om.

Joure: toezicht Midsstraat
Vrijdag tussen 18.30 uur en 01.30 uur werd lopend toezicht gehouden op de Midsstraat. Op de Merk werden zes minis uitgeschreven voor het niet gebruiken van een parkeerschijf in een blauwe zone. Het was gezellig druk en er werd geen overlast waargenomen.

Leeuwarden: eenvoudige mishandeling
Vrijdag omstreeks 23.00 uur kregen een 35-jarige en een 20-jarige, beiden uit Leeuwarden een klap in het gezicht van een 62-jarige inwoner van Leeuwarden. De mishandeling gebeurde in de taxi. De verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Haulerwijk: dekzeilen vernield.
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn een zesendertigtal dekzeilen van vrachtautos met een stanleymes bewerkt. Er werden grote gaten in gesneden. De vrachtautos stonden op een bedrijfsterrein aan de Leeksterweg. Een 41-jarige inwoner van Haulerwijk deed aangifte.

Workum: diefstal paardentrailer
Zaterdag tussen 01.30 uur en 06.00 uur werd een paardentrailer weggenomen. De trailer stond op een oprit van een woning aan de Brouwersdyk. In de trailer zat een kastje met daarin een zwart lederen zadel en een zwartkleurig hoofdstel. Aangifte werd gedaan door een 48-jarige inwoonster van Workum.