Socialistische Partij

SP wil opheldering over afbraakbeleid NS


08-05-2004 * De SP wil met spoed uitleg van staatssecretaris Schultz van Verkeer en Waterstaat over de uitgelekte toekomstplannen van de NS. De vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC werd onlangs geïnformeerd over de voornemens van de NS en luidde vandaag de noodklok. Volgens de bond gaat het om afbraakbeleid en klantje pesten en worden reizigers uit de trein gejaagd.

Treinreizigers moeten binnenkort vaker staan en reizen op treinen zonder toilet en zonder conducteur, stelt de VVMC. Bovendien wil de NS de dienstregeling in de avonden en weekeinden zoveel mogelijk uitkleden. De treintaxi en fietsenstalling verdwijnen en op kleine stations kunnen reizigers alleen nog maar terecht bij een praatpaal. "De ellende begint pas echt vanaf 2007," zei een woordvoerder van de vakbond.

SP-Kamerlid Arda Gerkens vindt het onaanvaardbaar dat de kwaliteit van het reizigersvervoer nog verder wordt uitgehold. "De overheid is nog steeds de enige aandeelhouder, maar de staatssecretaris weigert al heel lang om haar verantwoordelijkheid te nemen en de reizigers worden aan hun lot overgelaten. Ik hoop dat zij nu eindelijk inziet dat op deze manier van fatsoenlijk openbaar vervoer weinig meer overblijft. Ik wil dat de minister zo snel mogelijk de Kamer komt vertellen wat zij gaat doen tegen deze rampzalige ontwikkeling."

De vakvereniging start binnenkort een campagne om het publiek te informeren over de plannen van de NS. De SP voert al langer campagne om de regie over de NS terug in overheidshanden te krijgen en komt binnenkort met nieuwe acties.