PERSBERICHT - 2004-03-12

31ste Landelijke Fietsdag in het teken van Architectuur & Design

Fietsen langs het mooie decor van Nederland

De 31ste Landelijke Fietsdag (LFD), die op zaterdag 8 mei wordt gehouden, staat deze keer in het teken van Architectuur & Design. Dat is het (cultuur)toeristische jaarthema van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Tijdens de fietsroutes wordt daarom de nadruk gelegd op 'Het decor van Nederland'. Of anders, tal van huizen, gebouwen en boerderijen worden extra belicht of kunnen worden bezocht.

Het gaat dan eigenlijk om gebouwen, waar je normaal gesproken gewoon aan voorbijfietst en die je nu eens nader moet gaan bekijken, aldus LFD-zegsman Rien van den Anker.

Wat bedoelde de architect? Waarom zitten die krullen onder dat raam? Wat betekent die speciale vorm van die dakkap? Als je daar op wordt geattendeerd, dan gaat zon huis of gebouw ineens leven.

Een en ander betekent dus ook dat een groot aantal fietsroutes zodanig wordt aangelegd dat de fietsers tussendoor òf kunnen genieten van architectonische panoramas òf kunnen afstappen om een bezoek te brengen aan bijzondere gebouwen of huizen.

De LFD (traditiegetrouw op de tweede zaterdag in mei) wordt georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in samenwerking met een groot aantal VVVs en vrijwilligers. Jaarlijks zijn er gemiddeld meer dan 200.000 deelnemers, die vanaf ruim 440 startplaatsen vertrekken.

Nieuw is dit jaar de verdubbeling van het aantal Routes voor Kids en de Extra Lange Routes voor de echte fanatiekelingen. Ook zullen er op verschillende routes weer in samenwerking met Vogelbescherming Nederland zogenoemde vogelkijkposten worden ingericht, zodat een stop van de fietsroute ook nog een avontuurlijke belevenis kan worden.

In samenwerking met de Vrienden van het Platteland zullen eveneens tal van agrarische bedrijven weer acte de présence geven, waarbij de LFD-deelnemers een kijkje krijgen in stal en schuur anno 2004.

Voor het eerst zijn er dit jaar ook mogelijkheden om van de LF-dag een fietsweekend of korte fietsvakantie te maken. In overleg met een aantal accommodatiever schaffers worden (soms aangeklede) themaarrangementen gemaakt, waar de fietsers de nacht vóór de Landelijke Fietsdag of die erna (of beide) blijven slapen.

Uit peilingen de afgelopen jaren is namelijk gebleken dat heel veel deelnemers ook wel eens een andere fietsroute willen maken dan die in de eigen omgeving. Dat kan dan nu in een aantal gevallen met de eigen (zelf meegenomen) fiets of met een ter plaatse gehuurde fiets.

Er is dit jaar opnieuw een aantal officiële, over het land verspreide startpunten. Dat zijn dit keer Zandvoort, Noordwijk, Goes, Tilburg, Bunschoten-Spakenburg, Nunspeet en Coevorden. Op die plaatsen zal het startschot op tal van manieren extra worden aangekleed, onder meer door enkele bekende TROS-coryfeeën, zoals Imca Marina. Hans Kazan en Jaap jongbleod.

De opbrengst van de Landelijke Fietsdag gaat dit jaar naar de KWF Kankerbestrijding. Overigens wordt tegelijkertijd met de Landelijke Fietsdag ook de Nationale Molendag gehouden.

Info: www.lekkerweg.nl of www.landelijkefietsdag.nl