Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

Annette Dijkstra
070 370 4888

4445

01.04.04

Dienst justitiele inrichtingen houdt open dag op 8 mei 2004

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) opent op zaterdag 8 mei tijdens de eerste Nationale Open dag DJI de deuren van de justitiële inrichtingen voor het publiek. Op deze dag kunnen geïnteresseerden op 42 locaties verspreid in Nederland een huis van bewaring, gevangenis, tbs-kliniek, justitiële jeugdinrichting, detentie- of uitzetcentrum bezoeken.
Met de Open dag wil DJI een ieder de gelegenheid geven een inrichting te bekijken.
Publiek kan met eigen ogen zien hoe het er aan toegaat in de diverse inrichtingen. Dit kan meer duidelijkheid verschaffen over het leven in een inrichting en eventuele misverstanden wegnemen. Hoewel de Open dag een gezamenlijke actie is, geeft elke inrichting zelf invulling aan het programma. Dit betekent dat aangeboden activiteiten zoals rondleidingen en presentaties, per locatie kunnen verschillen. Van 2 tot en met 23 april brengt DJI de Open dag onder de aandacht bij het publiek door drie landelijke dagbladadvertenties. Daarnaast zijn er advertenties waarmee de Open dag regionaal en lokaal wordt aangekondigd.
Vanaf 2 april kunnen belangstellenden terecht op de site www.depoortgaatopen.nl. om zich in te schrijven voor bezoek aan een inrichting. Iedere inrichting laat slechts een beperkt aantal mensen toe. Dus hoe eerder men zich aanmeldt hoe meer kans men maakt ook daadwerkelijk een inrichting te kunnen bezoeken. De minimumleeftijd om een inrichting te bezoeken is 12 jaar. Alle aanmeldingen worden door de KLPD gecheckt.

Met 86 justitiële inrichtingen en meer dan 16.000 medewerkers behoort DJI tot één van de grootste organisaties van Nederland. De Dienst Justitiële Inrichtingen is een agentschap van het ministerie van Justitie. De tenuitvoerlegging van straffen en maatregelen vindt plaats in drie sectoren: sector Gevangeniswezen, sector Justitiële Jeugdinrichtingen, sector TBS en sinds begin 2003 ook binnen de Tijdelijke Directie Bijzondere Voorzieningen.

Noot voor de redactie/