Gemeente Eindhoven

Persbericht: 8 april 2004, no. 97

Geveltuintjesdag in De Vriesstraat

De speciale manier van inspraak die in de afgelopen winter is gehouden als groenpilot , zal van de De Vriesstraat een groene oase maken. Meerdere bewoners waren op de informatie-avonden aanwezig en bepleitten twee dingen: extra bomen en meer groen aan de gevel.

Beide wensen zijn door de gemeente gehonoreerd. Zo zullen nog dit najaar twee bomen worden geplant bij de entree van de De Vriesstraat aan de oostzijde van Hemelrijken. Daarnaast zal op 8 mei aanstaande een geveltuintjesdag worden gehouden. De gemeente nodigt alle bewoners van de De Vriesstraat uit om van hun stoeptegels tegen de gevel een tuin te maken. Materialen worden ter beschikking gesteld, verder onderhoud komt voor rekening van de bewoners.

De groenpilot is bedoeld om stenige gebieden in Woensel-Zuid groener te maken. Maar de groenpilot kan alleen slagen als buurtbewoners zelf de handen daarvoor uit de mouwen steken. Dus worden zogenaamde zelfwerkzaamheidsdagen gehouden. Tijdens een zelfwerkzaamheidsdag gaan bewoners zelf aan de slag in hun straat. Dat gebeurt met professionele ondersteuning van een aannemer, en het ter beschikking stellen van alle materialen door de gemeente. Overtollig materiaal wordt door de gemeente afgevoerd. Een zelf-werkzaamheidsdag wordt gehouden op zaterdag, en is bedoeld voor alle bewoners van de betrokken straat.

De eerste zelfwerkzaamheidsdag wordt gehouden op 8 mei in de De Vriesstraat en duurt van 9.30 tot ongeveer 14.00 uur. Een aannemer zal drie werkkrachten ter beschikking stellen die de straatbewoners helpen met de aanleg van de geveltuintjes. Ook zal de aannemer het materiaal en gereedschap dat nodig is voor het werk meebrengen, en bovendien zal hij voor alle harde werkers in de straat koffie bij zich hebben. De gemeente stelt vier plantpakketten samen, die geschikt zijn voor de zon- of schaduwkant van de woning, afhankelijk van de ligging van de geveltuin.

© 2004 Gemeente Eindhoven