Gemeente Voorschoten

Persberichten - Landelijke Fietsdag: kunstfietsen met burgemeester Verver
Uitgebracht op: donderdag 29 april 2004

Burgemeester Verver opent de fietsroute 'Beeldig Voorschoten' op 8 mei om 11.00 uur bij de sculptuur 'De Zwanen' van Evert den Hartog op de binnenplaats van het gemeentehuis in Voorschoten. De gemeente Voorschoten heeft de route samen met Leefbaar Voorschoten ontwikkeld voor het project Beeldig Voorschoten en de Landelijke Fietsdag. De burgemeester zal een gedeelte van de route fietsen. Iedereen is uitgenodigd om zich bij haar aan te sluiten.

De gemeente Voorschoten heeft in samenwerking met de Vereniging tot behoud van oud, groen en leefbaar Voorschoten een fietsroute ontwikkeld langs de beeldende kunst in Voorschoten. De fietstocht is opgezet om iedereen op de fiets te laten genieten van de prachtige beelden en soms eigenzinnige kunstobjecten: het zogenoemde kunstfietsen.

Gratis af te halen bij gemeentehuis en VVV
De route is vanaf maandag 3 mei tot en met vrijdag 7 mei gratis af te halen bij de receptie van het gemeentehuis in Voorschoten en de VVV in Leiden. De route staat ook op de website van Leefbaar Voorschoten: www.ver-leefbaarvoorschoten.nl. Ook de website van de landelijke fietsdag www.holland.com besteedt aandacht aan de Voorschotense kunstroute.

Project Beeldig Voorschoten 2004
Dit jaar worden de kunstschatten van Voorschoten zo veel mogelijk onder de aandacht gebracht van de inwoners van Voorschoten en omgeving. Dit gebeurt in het kader van het project Beeldig Voorschoten. De gemeente is rijk aan kunst en wil hiermee actief naar buiten treden. Zo komt er deze zomer een boekje uit. Daarin staan fraaie foto's van de beelden, aangevuld met informatie over de kunstenaars en hun motieven. In het najaar vindt het evenement Beeldig Voorschoten plaats. Tijdens dit evenement brengt de gemeente haar kunstschatten groots onder de aandacht, in samenwerking met verenigingen en stichtingen op het gebied van beeldende kunst. Daarnaast worden nog dit jaar, naar verwachting, twee nieuwe kunstobjecten aan de huidige collectie toegevoegd: 'De boog' van Nout Visser bij station Voorschoten en de sculptuur 'Sybille' bij station de Vink.

Cultuurnota Voorschoten 2002
Het project Beeldig Voorschoten en aanverwante activiteiten vloeien voort uit de Cultuurnota Voorschoten 2002, waarin als doel werd gesteld hoe het huidige bezit aan monumentale kunst onder de aandacht van de bevolking te brengen. Met de ontwikkeling van de fietsroute 'Beeldig Voorschoten' is een gedeelte van deze doelstelling bereikt.

Landelijke Fietsdag
Hoewel zaterdag 8 mei de Landelijke Fietsdag voor de 31ste keer plaatsvindt, is het de eerste keer dat de gemeente Voorschoten zich hierbij aansluit. Het thema van dit jaar is 'Architectuur en Design'. Het is de bedoeling dat 'Het decor van Nederland' tijdens de fietsroutes extra nadruk krijgt. Dit thema sluit prima aan bij het project Beeldig Voorschoten 2004 aangezien de beeldende kunst in de openbare ruimte een belangrijke element is in het decor van de gemeente Voorschoten: het is haar visitekaartje.

Fietsroute Beeldig Voorschoten


- einde bericht -