Provincie Flevoland




Eerste molendag in Flevoland

Op de aanstaande landelijke Molen- en Fietsdag op 8 mei, openen 15 Flevolandse molenaars hun windmolens voor publiek. Het thema van de Molendag is: ervaar de energie. Dat gaat dit jaar in Flevoland ruimschoots lukken.

Flevoland heeft meer molens dan welke provincie ook. Weliswaar geen oude en monumentale, maar wel moderne, technisch geavanceerde windmolens. Tot op heden werden er in het kader van de landelijke Molendagen in Flevoland geen activiteiten ontwikkeld. Dat is merkwaardig voor een gebied met maar liefst 432 windmolens. In deze molens is een bedrag van rond de 400 miljoen euro geïnvesteerd.

Omdat de provincie Flevoland druk bezig is het toekomstig beleid voor windmolens uit te stippelen, heeft de provincie een aantal fietsroutes laten uitzetten langs de Flevolandse windmolens. Resultaat is een zestal prachtige en afwisselende fietsroutes door het Flevolandse landschap, waarbij u vooral langs de windturbines wordt gevoerd. Bovendien stelt een flink aantal eigenaren hun windmolen open voor publiek, zodat mensen kunnen zien hoe zon moderne windmolen precies werkt.

De windmolens in Flevoland die meedoen aan de Molendag, zijn op 8 mei geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor een overzicht van de op de Molendag opengestelde molens en de fietsroutes langs windmolens: kijk op www.flevoland.nl (klikken op de rubriek Nieuws, en daarna het menu aan de linkerzijde van de pagina volgen). Belangstellenden voor een bezoek aan een windmolen en/of de fietsroutes kunnen de routes en adressen van windmolens ook per post toegestuurd krijgen. Bel daarvoor met de provincie Flevoland: 0320 265 510 (secretariaat afdeling ROV).