Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen

fietsweekend

05-05-04: Landelijke Fietsdag nu ook fietsweekend

'Iets verder van huis' fietsen blijkt groeiend populair

Steeds meer deelnemers aan de Landelijke Fietsdag - op zaterdag 8 mei
- maken van deze sportieve manifestatie een fietsweekend of korte fietsvakantie. Nieuw is dit jaar dat de organisatie in overleg met een aantal accomodatieverschaffers (soms aangeklede) thema-arrangementen aanbiedt, zodat de fietsers de nacht vóór de Landelijke Fietsdag of die erna (of beide) blijven slapen.

"De afgelopen jaren is namelijk gebleken dat heel veel deelnemers ook wel eens een andere fietstocht willen maken dan die in de eigen omgeving", aldus Rien van den Anker van de Landelijke Fietsdag. "Dat kan nu dus wel. Met de eigen (zelf meegenomen) fiets of met een ter plaatse gehuurde fiets".
Jaarlijks zijn gemiddeld zo'n 200.000 Nederlanders - en ook een aantal Belgen en Duitsers - die traditiegetrouw op de tweede zaterdag in mei mee doen aan de LFD. De manifestatie wordt gehouden door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in samenwerking met een groot aantal VVV's en vrijwilligers.

Extra aandacht krijgen dit jaar bijzondere gebouwen, huizen en boererijen, die in veel gevallen ook kunnen worden bezocht. Een en ander heeft te maken met het thema `Het decor van Nederland', waarvoor is gekozen omdat 2004 het Architectuur & Design-jaar is.

De Landelijke Fietsdag kent zo'n 440 opstapplaatsen en biedt landelijk zo'n 200 unieke fietsroutes. Het goede doel is dit jaar weer de KWF Kankerbestrijding. Er zijn zeven officiële, over het land verspreide startpunten. Dat zijn Zandvoort, Noordwijk, Goes, Tilburg, Bunschoten-Spakenburg, Nunspeet en Oosterhesselen (Coevorden). Op die plaatsen wordt het startschot op tal van manieren extra worden `aangekleed'.

De Landelijke Fietsdag wordt ondersteund door haar partners, zoals de KWF Kankerbestrijding, Vogelbescherming Nederland, de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU), het Landelijk Fietsplatform, Flash, Attractieverhuur Moonen en de fietsfabrikant GIANT. Daarnaast wordt het evenement eveneens gedragen door de stichting Vrienden van het Platteland, die ervoor zorgt draagt dat op menige plaats stal en schuur gastvrij open staan. Ook weekendjeweg.nl en de TROS doen dit jaar mee met de fietsmanifestatie.

Meer informatie: www.landelijkefietsdag.nl, www.lekkerweg.nl of www.weekendje.nl