Gemeente Stein


Nationale Molen- en Gemalendag
06-05-2004
Nationale Molen- en Gemalendag
Het evenement wordt voor de vierde maal in samenwerking met de Nederlandse Gemalen Stichting georganiseerd. Dat betekent dat naast de ongeveer 600 molens in Nederland ook zo'n 30 gemalen voor het publiek worden opengesteld.

Ook In Limburg zullen diverse molens de deuren geopend hebben en bent u van harte welkom om kennis te maken met de eeuwenoude technieken.

Molens hebben een eeuwenlange geschiedenis en werden voor veel doeleinden ingezet. Zo werden zij gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Ook hadden zij nog tot in de 20ste eeuw een belangrijke rol in de regulering van de waterhuishouding in ons land. Vanaf het begin van die eeuw namen stoom-, diesel en elektrische deze laatste taak steeds vaker over. De watermolens werden hierdoor overbodig met als gevolg dat vele honderden exemplaren in Nederland werden gesloopt.

Molens, die zijn opengesteld tijdens Nationale Molen- en Gemalendag, zijn te herkennen aan de uithangende blauwe wimpel. Ook als de wieken of waterraderen rondgaan is de molen in de meeste gevallen te bezoeken. Veel molens zijn gedurende het hele jaar geopend, vaak op een zaterdag. Bezoek ook de website: www.molens.nl met de meest recente informatie over de geopende Limburgse molens.