Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District IJsselstreek


Nadere informatie:

Anton de Ronde

055 - 548 60 52


P E R S B E R I C H T


3 mei 2004


Onderwerp: Open Dag bij de politie Zutphen


Hoe ziet een politiecel er uit, wat zit er allemaal in een politieauto, wie is mijn wijkagent, hoe werkt de ademanalyseapparatuur, mag ik even in een ME-bus kijken, ik wil wel eens een echt pistool zien, wat kan een politiehond ?
Op deze en andere vragen kunnen de inwoners van Zutphen op 8 mei a.s. een antwoord krijgen tijdens de Open Dag van de politie Zutphen.


De Open Dag wordt georganiseerd ter gelegenheid van het verbouwde politiebureau aan de Houtwal en duurt van 11.00 tot 16. 00 uur. De activiteiten vinden in- en rond het politiebureau plaats en voornaamste doel is de werkzaamheden van het politieteam Zutphen te laten zien.


Het publiek kan een kijkje nemen in diverse politieauto's en er wordt uitleg gegeven over o.a. de rollentestbank en de geluidsmeter. Ook staan de politiemotoren op de binnenplaats opgesteld. Vergeet uw camera niet dan kunt u zelf uw kind of kleinkind erop fotograferen ! Ook zijn er ME-ers en een ME-bus en iedereen mag een kijkje in de bus nemen.


Om 14.30 uur wordt er een politiehondendemonstratie op het terrein achter het politiebureau gegeven, een spektakel waarbij de politiehond een boef achterna sprint en aanhoudt. De politie gebruikt voor het oefenen altijd een pakwerker (iemand die met een dik pak speciaal tegen de beten van de hond beveiligd is), maar soms loopt'ie toch nog blauwe plekken op !


Ondanks onze pogingen om de wijkagenten via de krant en het boekje POLITIEWIJZER aan u voor te stellen kan het zijn dat u hen niet kent. De 8e mei is een mooie gelegenheid en u kunt voor allerlei vragen bij hen terecht.


Binnen liggen allerlei verboden pistolen, messen en nepwapens uitgestald. Specialisten kunnen u er alles over vertellen en vervolgens kunt u een cel bekijken waar u terecht komt als u met die spullen wordt aangehouden.


Ook kan er een kijkje genomen worden in de videoauto van het Team Verkeershandhaving. Hoe werkt de radarapparatuur die de politie gebruikt? Wat zijn de boetebedragen en waar worden de verkeersprojecten gehouden om het aantal letselongevallen naar beneden te krijgen? Bezoekers krijgen informatie over de werking van de alcoholapparatuur en er wordt een overzicht getoond van de boetes en rijverboden die vastzitten aan het overmatig alcoholgebruik.


De Zutphense stadswachten gaan gratis fietsen voorzien van uw postcode + huisnummer; een systeem waarmee je een gestolen fiets altijd weer bij de eigenaar kunt terug brengen. Ook demonstreren zij de handcomputer waarmee ze controleren of een fiets gestolen is. Gaat u binnenkort op vakantie dan kunt u al een controleaanvraag doen, zodat de stadswachten tijdens uw afwezigheid een oogje in het zeil houden.


Heb je interesse om bij de politie (beroeps of vrijwilliger) te komen werken ? De medewerkers van de afdeling Werving en Selectie kunnen je er alles over vertellen.


Tot slot: de politie is nog in gesprek met enkele partners uit de keten van preventie en veiligheid die mogelijk ook hun medewerking gaan verlenen.


Voor de jongste bezoekers zijn er zolang de voorraad sterkt ballonnen en tekenboeken aanwezig.


Einde persbericht



---- --

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District IJsselstreek


Nadere informatie:

Anton de Ronde

055 - 548 60 52


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT IJSSELSTREEK


3 mei 2004


Onderwerp: Zutphen heeft Gelderse primeur met preventiecursus.


Bijna iedere week staat de muziek bij de buren wel een keer keihard aan; m'n collega op het werk vindt het onzin dat ik iets over z'n rookgedrag op de werkplek zeg; hoe moet ik die hondenbezitter aanspreken op het feit dat z'n hond altijd in mijn tuin poept: conflicten die zomaar uit de hand kunnen lopen.
Zutphen start als eerste plaats in Gelderland met een gratis cursus Beter omgaan met conflicten. Buurtbemiddeling Zutphen, Stichting Welzijnswerk Zutphen, Wijkaanpak en de Politie geven de cursisten hierin ondermeer handvatten om met conflicten om te gaan.


Met deze voor Gelderland nieuw opgezette cursus willen de deelnemende partijen burgers het inzicht geven om conflicten te herkennen, inzicht te geven welke rol men zelf in een conflict heeft en het belangrijkste: handvatten aanreiken om met conflicten te leren om gaan en oplossingen te vinden.


Op drie woensdagavonden in mei en juni krijgen de deelnemers theoretische informatie over het onderwerp, wisselen zij in kleine groepjes hun ervaringen uit en wordt middels rollen-spelen aan een oplossing gewerkt.


Initiatiefnemer is René Nijhuis, wijkagent in Zutphen, wijk B (de Zuidwijken en Bronsbergen). Tijdens zijn werk merkt hij regelmatig, dat allerhande ergernissen tot conflicten tussen wijkbewoners uitgroeien. Regelmatig pakt hij de meldingen hierover zelf op, en vaak verwijst hij naar Buurtbemiddeling, maar beter zou het zijn als men in het kader van de zelfredzaamheid er zelf leert mee om te gaan.
Samen met het Wijkteam wijk B en Buurtbemiddeling werd het plan opgevat voor deze cursus.


Buurtbemiddeling Zutphen bestaat uit 13 getrainde vrijwilligers, gecoördineerd door een beroepskracht, die al geruime tijd bemiddelen in huis-, tuin- en keukenconflicten tussen buren en wijkgroepen. Zij spelen niet voor rechter en vellen ook geen oordeel. Zij proberen ruziënde partijen weer aan de praat te krijgen en hen zelf een oplossing te laten bedenken. Buurtbemiddeling Zutphen wordt uitgevoerd door Stichting Welzijnswerk en is een gezamenlijk project van de gemeente, Hanzewonen , de politie en stichting welzijnswerk Zutphen iedereen kan een beroep op hen doen. Er is echter één voorwaarde: men neemt vrijwillige deel aan de buurtbemiddeling oftewel men kan niet gedwongen worden als men het niet ziet zitten.


De cursus wordt gegeven door Paul Tijssen, coördinator van Buurtbemiddeling Zutphen en zijn Deventer collega Yolanda Donker Duyvis. Bij de opbouwwerkster van het wijkteam van wijk B, Judith Arts, eveneens werkzaam bij de Stichting Welzijn Zutphen, kan men zich telefonisch aanmelden voor deze cursus, die gehouden wordt op woensdag 12 en 19 mei en 2 juni van 19.30 tot 21.30 uur in wijkcentrum de Uitwijk aan de Brink in Zutphen. Het telefoonnummer is 519613 en opgave voor 6 mei a.s wordt aangeraden. Deelname uit andere wijken is ook mogelijk. Indien de belangstelling dermate groot is worden na de zomervakantie vervolgcursussen georganiseerd. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden.


Einde bericht



---- --