Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 mei 2004

Spectaculaire aankomst van duikboot uit 1620 in Alkmaar

Bijna 400 jaar geleden bouwde de Alkmaarder Cornelis Drebbel voor de Engelse koning de allereerste onderzeeër ooit vervaardigd. Dit schip kon in 1620 werkelijk onder water varen. Een replica van deze geheel uit hout gebouwde onderzeeër arriveert op zaterdag 8 mei om 11.00 uur vanuit Groot-Brittannië in Alkmaar, aan boord van een landingsvaartuig van het Korps Mariniers. Dit ter gelegenheid van de festiviteiten rond het 750-jarig jubileum van de stad Alkmaar.

The Drebbel
'The Drebbel' is de (kleinere) replica van de allereerste onderzeeër die in 1620 werd gebouwd naar het ontwerp van de 1572 in Alkmaar geboren Cornelis Jacobsz. Drebbel (1572 - 1633). Mark Edwards, bouwer van traditionele houten boten in Richmond aan de Theems, bouwde vorig jaar in opdracht van de BBC de naar de beroemde Alkmaarder vernoemde replica. De BBC maakte hierover een documentaire. "The Drebbel" heeft vorig jaar met succes in Engeland onder water gevaren.

Cornelis Drebbel was een uitvinder
Cornelis Drebbel was een Nederlandse uitvinder. Zijn bekendste uitvinding was de onderzeeër. Hij werkte een groot deel van zijn leven in Engeland, lange tijd zelfs aan het Engelse Hof. Hij bouwde daar op verzoek van de Engelse koning James I een aantal van deze vaartuigen, ieder volgend model wat groter dan de voorganger. De eerste ontwerpen voor een onderzeeër waren al in 1578 getekend door de Engelse wiskundige William Bourne. In 1620 of 1621 -historische geschriften zijn daarin niet eenduidig- roeiden in de onderzeeër van Drebbel 12 tot 16 man een uur of drie onder water in de rivier Thames. Hoe de opvarenden van zuurstof werden voorzien, is tot op heden nog steeds een raadsel. Waarschijnlijk had hij hiervoor een alchemische oplossing bedacht. Drebbel was met deze onderzeeër zijn tijd ver vooruit. Het duurde nog minstens 150 jaar voordat men betrouwbare onderzeeboten kon bouwen waarin mensen konden ademhalen. Deze schepen kregen vooralsnog een rol toebedeeld bij maritieme oorlogsvoering.

Bereidwillige medewerking Koninklijke Marine en fa. Schot Alkmaar

Het landingsvaartuig van het Korps Mariniers der Koninklijke Marine, een zogenaamde LCU dat normaliter wordt gebruikt voor amfibische operaties, meert af aan de Noorderkade ter hoogte van het politiebureau. De transportfirma Schot Alkmaar heeft "Alkmaar 750" zijn diensten aangeboden en verzorgt met groot materieel het laatste deel van dit delicate en unieke transport. Met behulp van een mobiele hijskraan wordt de onderzeeër op een truck geladen die het schip naar het Stedelijk Museum zal brengen.

Experience in Stedelijk Museum Alkmaar
Wie de replica van de allereerste onderzeeër ter wereld van nabij wil bekijken, zal nog even geduld moeten hebben. In het Stedelijk Museum Alkmaar zal de eerste onderzeeër ter wereld op spetterende wijze aan het publiek worden getoond. De voorbereidingen zullen nog enkele weken in beslag nemen. Het wordt een unieke presentatie over de geschiedenis van de eerste onderzeeër en de bouw van "The Drebbel". Deze "experience", één van de hoogtepunten in de viering van het 750-jarig stadsjubileum in Alkmaar, kan men ondergaan van 6 juni tot en met 29 augustus in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 - 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur. Website: http://www.stedelijkmuseumalkmaar.nl/