Skatebond Nederland

Persbericht Skatebond Nederland

----------
Stijn Vanhove snelste in internationaal veld in Oldebroek

Stijn Vanhove uit het Belgische Sint Andries heeft zaterdag de skeelerwedstrijd in Oldebroek gewonnen. Shane Dobbin uit Nieuw-Zeeland werd tweede, Franck Cardin uit Frankrijk derde. Arjan Smit was op de vierde plaats de beste Nederlander. De wedstrijd eindigde ondanks talloze ontsnappingen in een massasprint. "Het niveau was zo hoog dat niemand kon wegblijven," verklaarde Shane Dobbin, die in 2000 wereldkampioen was op de marathon (84 km).

Het deelnemersveld was van een ongekende sterkte met twee regerende (Malone en Wood) en vier voormalige wereldkampioenen en acht nationaliteiten aan de start. Voor Stijn Vanhove (23) was het de eerste triomf bij de A-rijders. "Vorig jaar heb ik wel zeven of acht keer op het podium gestaan, maar ik kon in de eindsprint nooit goed mijn positie vasthouden. Vandaag lukte dat wel, ondanks een hoop geduw en getrek in de finale. Ik kon nu voluit sprinten," aldus de rijder uit de Azurri/Rapsploeg.
Dat kon Arjan Smit niet zeggen. "Ik kon er niet langs," zei de vijfvoudig Nederlands wegkampioen over zijn laatste meters, waarin hij werd aangetikt en uit balans raakte.
"Vergeleken met een jaar of vijf geleden wordt er in de Nederlandse wedstrijden nu veel meer geduwd en getrokken," bevestigde de als derde gefinishte Fransman Cardin, die in 2001 de wereldtitel won op de marathon (84 km). Cardin: "Er is een nieuwe generatie van jonge rijders bij gekomen. Die zijn lang niet zo beleefd als de oudere garde Nederlandse rijders. Verder had ik de indruk dat de Nederlanders een beetje nerveus waren vanwege al die buitenlandse ploegen. Met meer nationaliteiten krijg je al gauw een hardere koers."
Jonge nieuwkomers als Sjoerd Huisman uit Andijk (8e), Aernout Snoek uit Groningen (10e) en Bob de Vries uit Haule (15e) lieten zich niet imponeren door de internationale gevestigde namen met een gezamenlijke vracht aan wereldtitels. Zij bemoeiden zich steeds met ontsnappingspogingen, waarin vooral De Vries zich actief toonde. Nieuw-Zeelander Dobbin ("Ik probeer elke drie jaar een race in Nederland mee te pakken") plaatste al vroeg een demarrage. Vervolgens waren er kopgroepen met onder meer Ingmar Berga uit Hoogeveen, de Amerikaan Josh Wood die vijfde zou worden, Klaas Slager uit Staphorst, Wim Bos uit Oosterwolde, de Belg Dimitri Deboel en de Fransen Cardin en Pascal Briand, de laatste drievoudig wereldkampioen op de 500 meter.
In de tweede helft van de koers probeerde Arjan Smit herhaaldelijk een breuk te forceren. Hoewel hij steeds rijders mee kreeg en zijn ploegmaats Arjan Mombarg en Haico Bouma hard werkten, lukte het niet met een groep vooruit te blijven. "Er werd nooit echt goed kop overgenomen," meende winnaar Stijn Vanhove. "Als er geen samenwerking is raak je niet weg."
Anderen geloofden dat het algehele tempo te hoog lag. Daardoor hadden ook solo-acties als die van thuisrijder André Klompmaker uit Oosterwolde en opnieuw Pascal Briand geen succes. De wedstrijd, waarin 63 rijders van start gingen, telde niet mee voor de landelijke Univé World on Wheelscompetitie.

Dames
Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk boekte haar eerste overwinning in een wegkoers bij de dames. De erkende Belgische sprintsters Hilde Goovaerts en Jelena Peeters eindigden respectievelijk als tweede en derde. Uit het veld van 36 vrouwen was een leidende groep van zeven overgebleven, met daarin ook Janneke Hut, Nienke Stenekes, Mariska Huisman en Jannitta Spigt, die in die volgorde vierde tot en met zevende werden.
In de categorie dames-2 was Anniek ter Haar uit Dedemsvaart de beste, gevolgd door Baukje Bonnema uit Kollum en Maaike Vos uit Sappemeer.

B-rijders
Junior Emiel Blauw (16) uit Roden triomfeerde bij de B-rijders. Blauw kwam alleen aan de streep na een vlucht van vijf ronden samen met Michel Mulder, die echter in de laatste ronde uitgeblust raakte en als achtste finishte. Tweede werd Karlo Timmerman (17) uit Staphorst, derde Ronald Mulder (18) uit Zwolle. Ook deze twee hadden zich in de race veelvuldig voorin laten zien. Verder waren er demarrages van onder meer Endie van Laar uit Otterlo, René Altena uit Diepenheim en Gerard van Veen uit Terschuur. Winnaar Blauw: "Ik had blijkbaar het juiste moment gekozen om vol weg te rijden."

C-rijders
Gerard Pas uit Rijssen won in de C-categorie. Klaas van de Wal uit Harkema kwam als tweede binnen, Christian Gert Hoen uit Wolvega als derde. Zij hadden een voorsprong op het peloton met drie anderen, René van den Dijk, Jorrit Veneman en Wouter de Vries.

Veteranen
Albert Slomp uit Ruinen was de snelste bij de veteranen, evenals een week geleden in Gramsbergen. René van der Meulen werd voor de derde keer dit voorjaar tweede. Jan Rombouts uit Dronten was tevreden met de derde plek. Zij waren met een groep van negen weggereden bij het peloton.
Voorafgaand aan de wedstrijd werd Harrie Vehof uit Goor gehuldigd voor de Europese titel in de leeftijdsgroep 60 jaar en ouder, die hij 1 mei jongstleden won in het Zwitserse Basel.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl

----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

----------

----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl