Politie Flevoland

Luchtballon te water

Biddinghuizen 09-05-2004 - Vijf inzittenden van een luchballon zijn zaterdagavond in het Veluwemeer beland, toen de luchtballon in de buurt van de Flevocamping te water was geraakt. Niemand raakte gewond.

De politie ging ter plaatse en na het opnemen van de verklaringen bleek dat het vijftal in Hattem was opgestegen en naar Harderwijk wilde varen. Vermoedelijk doordat de wind draaide, bleef de luchtballon ter hoogte van het Veluwemeer even hangen. De piloot, een
24-jarige man uit Vaassen, zag in dat hij de overkant niet meer kon halen en heeft vervolgens geprobeerd om op het Vogeleiland te landen. Dit lukte niet, waarna hij besloot om en noodlanding te maken in het water aan de Hardewijkse kant van datzelfde land.

Het lukte het vijftal, naast de piloot ging het om een 40 en 45-jarige man uit Epe, een 50-jarige Apeldoorner en een 55-jarige Heerdenaar, om zelfstandig naar het Vogeleiland te zwemmen, wat zo'n 250 meter van de walkant ligt. Daar zijn ze opgevangen door een man in een boot, die nabij de camping lag en het voorval zag gebeuren en samen met anderen, assistentie verleende.

De hulpverleningsdiensten waren ter plaatse en GGD ambulancepersoneel heeft het vijftal gecontroleerd, maar ze mankeerden niets. De luchtballon is door de brandweer uit het water gehaald.