Politie Friesland

Politieberichten van 08/05 13.00 uur t/m 09/05 13.00 uur

Fryslân 09-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Drachten: aanhouding na diefstal auto
Zaterdag omstreeks 23.45 uur heeft de politie een 22-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal van een personenauto. De verdachte viel op toen hij met deze auto met hoge snelheid over de Vogelzang reed. Hij stopte op het Robijnekamp, stapte uit en probeerde weg te komen. Hij werd door de achtervolgende agenten ingehaald en aangesproken. Hij verklaarde geen rijbewijs te hebben. Bij onderzoek aan de auto bleek het portierslot te zijn verdwenen en het contactslot was beschadigd; de auto was kennelijk gestolen. De bestuurder werd aangehouden en ingesloten. Hij bekende de auto kort daarvoor te hebben gestolen in Drachten. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Nes (Ameland): woninginbreker overlopen
Zaterdag omstreeks 23.00 uur is een inbreker overlopen bij een woning aan het Fostaland. De zoon des huizes kwam thuis en ziet een onbekende man in de dakgoot. Ook zijn er braaksporen bij de achterdeur. Hij spreekt de verdachte, een man van in de 20, normaal postuur en een donkere jas, aan. Die antwoordt met Amelands accent en verdwijnt. De hoofdbewoonster, een 50-jarige vrouw, deed aangifte van poging inbraak. De politie stelt een onderzoek in.

Drachten: inbraak kantoor
Zaterdag omstreeks 22.10 uur is ingebroken in een kantoorpand aan de Martin Luther Kingsingel. Met een tegel is aan de kant van de Zuiderdwarsvaart een ruit ingegooid. Vanuit het pand werd vermoedelijk een laptop meegenomen. Een getuige zag rond het tijdstip van de inbraak een man van ongeveer 20 jaar, donkere jas met logo/afbeelding, wegfietsen. Er wordt nog aangifte gedaan.

Stiens: drie aanhoudingen na openlijke geweldpleging
Zondag omstreeks 01.50 uur zijn twee 18-jarige knapen uit Britsum en een 19-jarige man uit Stiens aangehouden na ongeregeldheden nabij een horecagelegenheid op de Langebuorren. Een groep van ongeveer 10 jongeren bevond zich in de gelegenheid, gedroeg zich volgens de uitbater vervelend en weigerde te vertrekken. Buiten, voor het pand, stond nog een groep van zon 15 jongeren. De tien werden door de politie gesommeerd de zaak te verlaten. Vervolgens ontstonden buiten enkele vechtpartijtjes, waarbij de politie de partijen probeerde te scheiden. Daarbij vielen klappen en werd ook een politieman tegen het hoofd geslagen. Uiteindelijk werden de drie verdachten aangehouden. Bij twee verdachten werd pepperspray gebruikt om ze onder controle te krijgen. Ze zijn overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Uiteindelijk kwam de rust terug nadat een politiehond dreigend werd ingezet. De verdachte uit Stiens gaf aanvankelijk een valse naam op. Ook daar wordt proces-verbaal voor opgemaakt.

Leeuwarden: reeks vernielingen
Zondag omstreeks 01.55 uur werd ontdekt dat in de Pieter de Hooghstraat een aantal vernielingen zijn gepleegd. Van 8 autos werden 16 banden lekgestoken. Van één van die autos werden alle vier banden lek geprikt en werd van de woning van de eigenaar, een 38-jarige vrouw, een ruit vernield. Ook werd een band lek gestoken van een auto staande op de Vincent van Goghstraat.

Dokkum: vier aanhoudingen na reeks vernielingen
Zondag omstreeks 03.30 uur heeft de politie vier knapen van 19, 18, 18 en 19 jaar uit Damwoude aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Kort daarvoor werd op de Markt verf over een auto gegooid, op de Zijl werd een bankje vernield en naar het gemeentehuis gegooid, van het gemeentehuis werd een ruit vernield en op enkele andere plekken in het centrum was glasgerinkel gehoord. Het is nog niet bekend wat voor schade dit heeft opgeleverd. Op aanwijzing van getuigen konden de knapen aangehouden worden op de Lyceumweg. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Harlingen: inbraak woning
Tussen vrijdag- en zaterdagavond is ingebroken in een woning aan de J.W.Frisostraat. men kwam binnen door een keukenraam te forceren. Er is een digitale foto- en videocamera, een aantal cds en een klein geldbedrag gestolen. De bewoner, een 40-jarige man, deed aangifte.

Dokkum: aanhoudingen na bedreiging
Zondag omstreeks 03.00 uur heeft de politie drie mannen uit Dokkum van 23, 21 en 20 jaar aangehouden. Kort daarvoor hadden ze met stokken op de ramen van een woning aan de Van Kleffenstraat geslagen en bedreigingen geuit aan het adres van de hoofdbewoner, een 50-jarige man. Toen de gealarmeerde politie ter plaatse kwam spatte de groep uiteen. Na een achtervolging konden vijf personen op de Altenastreek worden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het bureau. Daar bleek dat twee van hen niet als verdachte konden worden aangemerkt. Zij zijn weer in vrijheid gesteld. De andere drie zijn voor nader onderzoek ingesloten. Het is niet onmogelijk dat er nog meer aanhoudingen volgen.
De aanleiding was een eerder conflict tussen de bewoner en de 23-jarige verdachte. Van de 23-jarige was eerder deze avond al een ketting met hangslot afgepakt, waarmee hij in het centrum liep te zwaaien. |

Leeuwarden: doorrijden na aanrijding
Zondag omstreeks 03.00 uur vond op de Schrans een ongeval plaats tussen een voetganger en een brom(snor)fietser. De voetganger, een 25-jarige man uit Leeuwarden, wilde vanaf de Borniastraat de Schrans oversteken. Op het moment dat hij het fietspad opstapte werd hij van de sokken gereden door een rode brom- of snorfiets. Daarop zaten wee personen zonder helm. De bestuurder reed door in zuidelijke richting. De voetganger raakte gewond en is overgebracht naar het MCL-zuid.

Leeuwarden: inbraak horecabedrijf
Zaterdag tussen 06.00 en 11.30 uur is ingebroken in een horecabedrijf aan de Grote Hoogstraat. Men kwam binnen door het slot aan de achterzijde te forceren. Gokkasten werden gekraakt en een geldwisselmachine en een video werden meegenomen. Namens het bedrijf deed een 31-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Leeuwarden: diefstal uit kleedkamer
Zaterdag omstreeks 12.30 uur werden twee jongens betrapt op diefstal uit een kleedkamer van een sportcomplex aan Kalverdijkje. Omstanders hadden twee kanpoen te pakken gekregen, maar helaas wisten ze als nog te vluchten. Twee Leeuwarders van 34 en 25 jaar misten geld, een gsm, deodorant en een later teruggevonden beurs. Een van de daders liet bij zijn vlucht een fiets en kleding achter bij het sportcomplex. De politie stelt een onderzoek in.

Ravenswoud: boot in brand
Zaterdag omstreeks 14.30 uur moest de b randweer uitrukken naar een brand in een boot aan de Meester Lokstraat. De eigenaar, een 52-jarige man uit Ravenwoud, was op de boot bij zijn woning met laswerkzaamheden bezig. Daarbij vatte de isolatie vlam en het interieur van de boot brandde uit. De snel ter plaats gekomen brandweer kon erger voorkomen en was om 14.50 de brand meester.

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
De politie heeft zaterdag omstreeks 15.55 uur een 33-jarige Leeuwarder en een 44-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had gezien dat de mannen een broek hadden gestolen in een winkel aan de Nieuwestad en daarna waren weggelopen in de richting van het Ruiterskwartier, Op grond van de signalementen werden de verdachte door de politie gesignaleerd op de Nieuweweg en aangehouden. Eén van hen had de gestolen broek nog onder zijn jas. Beide mannen zijn overgebracht naar het bureau en na verhoor weer in vrijheid gesteld. Een 31-jarige man uit Leeuwarden deed namens de winkel aangifte.

Heerenveen: vervelende graffiti
Tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag is de gevel van de moskee aan de Hesselstraat beklad. Aan de kant van de Van Dapperenstraat werd met witte verf een omgekeerd kruis en de tekst: Fre of gods crimetInc aangebracht. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld. Helaas heeft dat nog niets opgeleverd. Namens de moskee deed aan 51-jarige man uit Heerenveen aangifte.

Leeuwarden: rijbewijs kwijt na te hard rijden
Zaterdag omstreeks 20.45 is van een 33-jarige man uit Hurdegaryp zijn rijbewijs ingevorderd. Hij reed over de Gron ingerstraatweg met zijn personenauto met een snelheid van 154 km/u. naast de invordering kreeg hij een proces-verbaal.

Damwoude: doorrijder, getuigenoproep
Zaterdag omstreeks 11.15 vond op de Conradi Veenlandstraat een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een getuige zag dat een rode personenauto bij het inparkeren een geparkeerd staande zwarte Chrysler Voyager schampte. Daarbij raakte de Voyager beschadigd aan de linkervoorzijde. De getuige waarschuwde de eigenaar, een 40-jarige man uit Drogeham, die ter plaatse een winkel heeft. De eigenaar wachtte bij de rode auto, omdat de bestuurder er nier meer bij was. Na enige tijd kwam de bestuurder van de rode auto ter plaatse. Toen hij werd aangesproken ontkende hij de Chrysler te hebben aangereden, wenste niets te regelen en wilde ook niet wachten op de politie. Hij stapte in en reed weg. He kenteken van de rode auto is opgenomen. De tenaamgestelde zal nog gehoord worden ter zake het doorrijden na aanrijding. De naam van de eerder genoemde getuige, een vrouw is niet bekend. De politie verzoekt deze vrouw en eventuele andere getuige zich te melden. Dan kan op telefoonnummer 0900 8844 (lokaal tarief).

Fryslân: alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders zijn routinematig betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens plaats en tijd van de controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden): Zondag 00.40 uur, Murmerwoudsterweg te Dokkum, 33-jarige bestuurder van een personenauto uit Damwoude, 240 ug/l, 1 uur;
Zondag 00.05, Oostergoweg te Leeuwarden, 40-jarige bestuurder van een personenauto uit Balkbrug, 525 ug/l, 5 uren, gezien recedive is het rijbewijs ingevorderd;
Zondag 01.30 uur, Huisterheide te Sint Nicolaasga, 46-jarige bestuurder van een personenauto uit Sneek, 430 ug/l, 4 uren; Zondag 05.25 uur, Prins Hendrikstraat te Leeuwearden, 38-jarige bestuurder van een personenauto uit Rotterdam, 300 ug/l, 2 uren; Zondag 05.10 uur, Dr. Dreeslaan te Wolvega, 49-jarige bestuurder van een personenauto uit Almere, weigerde de ademanalyse, 12 uren, rijbewijs ingevorderd.
Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen de verdachten proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed van alcohol.