Socialistische Partij

Marijnissen daagt fractievoorzitters uit: `Wie krijgt op 10 juni de meeste mensen naar de stembus?'


09-05-2004 * SP-leider Jan Marijnissen heeft zijn collega-fractievoorzitters in de Tweede Kamer uitgedaagd om persoonlijk iets te doen aan de dreigende zeer lage opkomst bij de Europese verkiezingen. Marijnissen zei in politieke café Zout in zijn woonplaats Oss dat alle politieke leiders zich in hun eigen woonplaats moeten gaan inspannen om mensen naar de stembus te krijgen. "De strijd tegen onverschilligheid kunnen we alleen winnen door zelf het goede voorbeeld te geven."

De Osse afdeling van de SP heeft zich tot doel gesteld een Europees record te vestigen door de grootste, percentuele opkomststijging te realiseren. Marijnissen gaat `zijn' afdeling actief ondersteunen.

De opkomst bij de vorige Europese verkiezingen lag rond de 30%. Marijnissen: "Dat is veel te weinig, dat vinden we allemaal. Ook mijn collega's zeggen dat de opkomst omhoog moet. Maar wat doen ze eraan? Er wordt weer een miljoenenverslindende overheidscampagne uit de grond gestampt, die net zo weinig effect zal hebben als de vorige keer. Ik daag alle fractieleiders, maar ook andere politici, uit om de handschoen op te pakken en in hun woonplaats actie te voeren om de opkomst te vergroten. Laten we op de avond van de 10e juni `ns kijken wie het meeste succes heeft gehad."

In Oss heeft de SP alle politieke partijen opgeroepen met deze campagne mee te doen. Ook het college van B&W, maatschappelijke organisaties en clubs zijn gevraagd met ideeën te komen. De campagne wordt, onder verwijzing naar het naderend Europees kampioenschap voetbal, gevoerd onder de slogan: `Oss wint EK!'. Naast huis aan huisbezoek, staan ook een popconcert, een speciale website, een markt in het centrum, loterijen en nog veel meer op stapel. Mensen die gaan stemmen krijgen een lot waarmee ze kans maken op een `weekendje Londen'.
In de buurt met de hoogste opkomst wordt de voetbalwedstrijd Duitsland - Nederland (15 juni) in 'n speciaal stadionnetje op een levensgroot scherm geprojecteerd.
`Er gaat geen hond stemmen.?' Daar willen ze in Oss wat aan doen. Elke hond die mee komt stemmen krijgt 'n kluif.