Ingezonden persbericht

Genlias Monitor in te lezen in genealogische programma

BUNSCHOTEN, 20040509 -- Enige tijd gelden introduceerde de afd. Computergenealogie van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) de mogelijkheid om met behulp van de functie 'knippen en plakken' aktegegevens uit Genlias rechtstreeks te kopieren in het genealogisch computerprogramma GensDataPro (GDP). Dat scheelt genealogen behoorlijk veel overtypewerk.


Genlias is een initiatief van de Nederlandse archieven met de bedoeling alle registers van de Burgerlijke Stand digitaal via het Internet beschikbaar te maken. De totale inhoud van de nu gevulde databank zal uiteindelijk 20,2 miljoen familienamen gaan omvatten, waarvan 8,3 miljoen unieke namen. Nu is het ook mogelijk om gegevens uit de Genlias Monitor van Bob Coret direct in GDP op te nemen.

Internet groeit dagelijks dus ook de daarop aangeboden hoeveelheid informatie. De genealoog die toch al veel informatie op het internet kan vinden wordt continu geconfronteerd met een groeiende hoeveelheid genealogische gegevens. Veel van die websites moeten regelmatig worden bezocht om te bezien of er nieuwe informatie is toegevoegd.

Om dat voor Genlias te automatiseren bouwde Bob Coret de Genlias Monitor. Hiermee worden genealogen automatisch per e-mail geïnformeerd wanneer er nieuwe gegevens in Genlias zijn opgenomen van die families die men onderzoekt.

Op dit soort technologische ontwikkelingen en nieuwe initiatieven probeert de afd. Computergenealogie voortdurend in te spelen.

Overigens dienen gegevens uit Genlias en de Genlias Monitor altijd in het betreffende archief te worden gecontroleerd. Bij het overbrengen van gegevens vanaf -soms moeilijk leesbare- oude aktes naar een digitaal bestand kunnen nu eenmaal fouten optreden.

Door een samenwerking tussen Coret en de programmeurs van GensDataPro is de Genlias Monitor qua presentatie van de in Genlias nieuw gevonden gegevens zo aangepast dat ook die gegevens met behulp van knippen en plakken eenvoudig naar GensDataPro zijn over te brengen.

De beiden partijen zijn van mening dat Nederlandse genealogische software bouwers elkaar moeten steunen, zodat er meer (gebruikersvriendelijke) mogelijkheden voor genealogen beschikbaar komen.

Over de NGV afdeling Computergenealogie
De NGV, afd. Computergenealogie wil de individuele genealoog ten dienste zijn bij genealogisch onderzoek en bevordert dit d.m.v. de mogelijkheden die de automatisering biedt. Naast het tijdschrift 'GensData', ontwikkelt zij programmatuur, bevordert het de geautomatiseerde ontsluiting van genealogische bronnen, biedt of verwijst naar geautomatiseerde genealogische bestanden, geeft voorlichting en cursussen over het gebruik van geautomatiseerde middelen bij het onderzoek naar en het vastleggen van genealogische gegevens. Regelmatig worden afdelingsbijeenkomsten en landelijke genealogische computerdagen georganiseerd.

Over de Genlias Monitor
De Genlias Monitor (genliasmonitor.coret.org/) is een initiatief van ir. Bob Coret, amateur genealoog en IT consultant (niet gelieerd aan Genlias of het NGV). Deze gratis service biedt u de mogelijkheid om zoekresultaten van Genlias per e-mail te ontvangen. Daarnaast houdt de Genlias Monitor in de gaten over er nieuwe bronnen zijn toegevoegd aan Genlias. Op deze manier kunt u de belangrijkste families in uw onderzoek automatisch in de gaten houden.




Ingezonden persbericht