Nieuw-Vlaamse Alliantie


Somers kan zelf splitsing B-H-V afdwingen (09/05/04)

De N-VA reageert verbaasd op de plotse interesse van minister-president Somers voor het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Na maanden van stilzwijgen wil Somers plots de kieskring splitsen, ná de verkiezingen natuurlijk. De N-VA heeft geen zin in een zoveelste rondetafel en de zoveelste belofte.

Een papieren belofte om de kieskring te splitsen is volstrekt waardeloos. Dat hebben net VLD en SP.A bewezen. De splitsing staat immers al op papier in hun partijprogramma en staat al op papier in het Vlaams regeerakkoord. En toch hebben deze partijen er geen poot naar uitgestoken. Wie gelooft dan nog in een hernieuwde belofte van diezelfde liberalen en socialisten?

Maar de N-VA wil de minister-president een kans geven. Want, ook al moet de splitsing in het federale parlement worden doorgevoerd, toch kan de Vlaamse minister-president wel degelijk de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde afdwingen. Eenvoudigweg door in het Overlegcomité alle dossiers te blokkeren zolang de splitsing geen feit is. Alleen zo bewijst de minister-president dat hij echt de splitsing wil en echt bereid is om daarvoor zijn nek uit te steken. In dat geval wil de N-VA best aan de koffietafel aanschuiven.

Of misschien een ander ideetje voor de VLD: maak van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde hier en nu een zaak van de federale regering. Zeg onomwonden dat er geen regering meer is wanneer er niet onmiddellijk een wetsontwerp van de regering komt voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Waarom het moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be