Ingezonden persbericht

Deelnemers tevreden over opzet, bezoekers en omzet

MEER BEZOEKERS EN OMZET OP GESLAAGDE 20e KUNSTRAI

De 20e KunstRAI is succesvol verlopen. 16.113 kunstliefhebbers passeerden tussen 5 en 9 mei jl. de entree van dit kunstevenement waar ruim honderd galerieën op het gebied van hedendaagse kunst zich presenteerden. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 15.791 bezoekers vorig jaar. Met een gemiddelde omzet van ¤ 30.775,- is ook de omzet per galerie iets verhoogd ten opzichte van het afgelopen jaar. De deelnemende galerieën tonen zich dan ook zeer tevreden over de nieuwe koers, de ruime opzet, de geïnteresseerde bezoekers en de verkoop.

Bezoekers zeer tevreden
De tevredenheid van de galeriehouders over de kwaliteit van het bezoek wordt bevestigd door de eerste onderzoekscijfers. Daaruit blijkt dat ruim driekwart van de bezoekers wel eens kunst koopt. Er was zowel veel trouw bezoek als nieuw publiek: Ruim eenderde van de ruim 16.000 bezoekers geeft aan elk jaar te komen; 30% kwam voor het eerst. De bezoeker was heel tevreden over de opzet en het aanbod en gaf een mooi rapportcijfer van 7 aan dit hedendaagse kunstevenement. De vooruitzichten zijn goed: driekwart van de bezoekers is van plan volgend jaar terug te komen, van woensdag 11 tot en met maandag 16 mei 2005 in Amsterdam RAI.

Winnaar KDR KunstRAI prijs
De KDR KunstRAI prijs, voor de meest veelbelovende jonge kunstenaar, is uitgereikt aan Folkert de Jong (1972) van Upstream Gallery. "Met een meesterlijke hand modelleert hij isolatiematerialen tot expressieve, verhalende objecten en taferelen, die zowel een ongemakkelijke, unheimliche als karikaturale, humoristische kant hebben", aldus de juryleden Martijn van Nieuwenhuijzen (juryvoorzitter en conservator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam), Robbert Roos (hoofdredacteur Kunstbeeld) en Anke van der Laan (hoofd presentaties Frans Hals Museum/De Hallen, Haarlem). Deze prijs, beschikbaar gesteld door drukkerij Kwak & Van Daalen & Ronday, bestaat uit het produceren van een catalogus van het werk van Folkert de Jong en een solostand op KunstRAI 2005 waar deze catalogus wordt gepresenteerd. Meer informatie is te vinden op www.kunstrai.nl.

Amsterdam, 9 mei 2004
---

Noot voor de redactie /