STICHTING 1 EUROPE

De Europese voorstelling in Den Haag


Den Haag - De Europese Voorstelling, zo heet het unieke en feestelijke publieksevenement dat begin mei start in Den Haag. Twee maanden lang zal op een imposant platform in de Hofvijver informatie worden gegeven en worden gedebatteerd over Europa. Daarbij ligt het accent op de uitbreiding van de Unie met tien nieuwe landen en de verkiezingen voor het Europees Parlement. De aandacht gaat vooral uit naar thema's als vrede en veiligheid, natuur en milieu, werkgelegenheid, inkomen en sociale zekerheid, en natuurlijk het vluchtelingenbeleid en criminaliteit; zaken die vrijwel uitsluitend in Europees verband kunnen worden opgelost. Het evenement is een initiatief van de Stichting 1 Europe.

Niet alleen informatie, maar ook veel feestelijke culturele activiteiten zullen plaatsvinden. Daartoe wordt naast het opvallend vormgegeven platform op de Hofvijver nog een podium gebouwd vlakbij de Hofvijver, waarschijnlijk op het Plein. Alle 24 ambassades van de landen van de Unie zijn uitgenodigd tenminste één dag de podia in gebruik te nemen voor een bijzondere voorstelling.

Met het evenement toont Nederland zijn Europees gezicht en toont de gemeente Den Haag zijn internationaal en Europees karakter aan de vooravond van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Doel van De Europese Voorstelling : vergroting van de Europese bewustwording bij de burgers. Het evenement wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door de gemeente Den Haag en is een aanvulling op de vele andere (Europese) festiviteiten die in de residentie plaatsvinden.

De Europese Voorstelling sluit naadloos aan bij de communicatiestrategie van de Nederlandse overheid en de Europese Commissie. Het evenement wordt ook in samenwerking met het Bureau Europees Parlement Den Haag (Wie verder denkt, kent geen grenzen) opgezet en wordt mede ondersteund door de Europese Beweging Nederland.

De Voorstelling is onderdeel van de promotiecampagne One Europe van de Europese Commissie in Brussel. Deze campagne, die zich onder meer richt op de verkiezing van the Greatest European zal gedurende 2004 in Europa worden gehouden.

De officiële start van het evenement is op zondag 9 mei. Het slot is op 4 juli.
Na de première in Den Haag trekt De Europese Voorstelling tijdens het Nederlandse Voorzitterschap verder naar andere steden in Nederland. Daarna wordt een rondgang gemaakt langs Europese hoofdsteden - vooral die van de nieuwe EU-landen.

De Stichting 1 Europe wordt ondersteund door een Comité van Aanbeveling onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris voor Europese Zaken en oud-minister van Defensie dr. W. van Eekelen (thans voorzitter van de Europese Beweging Nederland). De andere leden van het comité zijn de oud-staatssecretarissen voor Europese Zaken drs. M. Patijn, drs. D. Benschop, mr. L.J. Brinkhorst, drs. P.R.H.M. van der Linden, mr. B.J.M baron van Voorst tot Voorst, burgemeester drs. W. Deetman van Den Haag, de directeur Vertegenwoordiging Europese Commissie in Nederland, drs. N. Wegter en de directeur Bureau Europees Parlement in Den Haag, drs. S.P. van der Vaart.

De uitvoering van De Europese Voorstelling is in handen van: Herma de Heer: De Heer advies en Projectmanagement Paul van der Meer: P2P Communication
Paul Grijpma: Perszaken en communicatie
Norbert Wilmering en Rob Minderman: Exhibits International/Forum

Noot voor de redactie (