RTV West

Televisieserie Van Texel tot Tiengemeten

29 april 2004

"De historie van Den Haag in beeld op TV West"
Het ontstaan en de geschiedenis van Den Haag staan centraal in een uitzending van de serie ' Van Texel tot Tiengemeten' op 9 mei op TV West om 19.25 uur. Behalve Den Haag gaat presentator Kees Slager en Theo Uittenbogaard ook op zoek naar de sporen die de tijd achterliet in onder andere Gouda, Wassenaar en Zoetermeer.

Het programma over Den Haag is onderdeel van de serie ' Van Texel tot Tiengemeten'. Journalist Kees Slager en regisseur Theo Uittenbogaard zijn voor deze achtdelige televisieserie in de zomer van 2003 twee maanden door Holland getrokken, op zoek naar sporen in het landschap. Op een interessante en creatieve wijze wordt het landschap gelezen en komen de twee op allerlei plekken in contact met mensen die verhalen over het landschap vertellen. De televisieserie wordt sinds 4 april van dit jaar uitgezonden op TV West en loopt tot en met mei.

Er is geen stukje Holland dat door mensenhanden is ontstaan en veranderd, het landschap in Holland is voortdurend door mensen bewerkt. Kees Slager en Theo Uittenbogaard gaan op ontdekkingsreis.

Zo ontdekken ze bijvoorbeeld dat delen van Texel en Wieringen eigenlijk keileembulten zijn die 150.000 jaar geleden zijn ontstaan door de grondstuwing van de ijskap die van Scandinaviƫ tot aan ons land liep. En langs de kust zien ze de oude strandwallen en strandvlaktes nog terug in het hedendaagse landschap. Zo blijkt slootje bij Leiden een overblijfsel te zijn van het Romeinse Kanaal van Corbulo, gegraven rond begin van de jaartelling.

De reis begint bij Texel. De route is opgedeeld in acht afleveringen, waarbij Kees Slager en Theo Uittenbogaard uiteindelijk eindigen in Tiengemeten.

De televisiemakers komen tot de conclusie dat het een misverstand is om te denken dat Noord- en Zuid-Holland goeddeels geasfalteerde en verstedelijkte provincies zijn.
Dit en nog meer avontuurlijke ontdekkingen waar hotelbazen, dorpelingen, natuurbeschermers, boeren, lokale geschiedkundigen en archeologen garant voor staan.

Het ontstaan en de geschiedenis van Den Haag staan centraal in een uitzending van de serie ' Van Texel tot Tiengemeten' op 9 mei op TV West om 19.25 uur, waarna het programma ieder uur herhaald wordt. De serie wordt in april en mei dit jaar uitgezonden.