Mauritshuis

03 mei 2004

FAMILIEDAG
'IN BRAZILIË MET ALBERT ECKHOUT (1610-1666)'

Zondag 9 mei 2004

Op zondag 9 mei is er in het Mauritshuis in Den Haag een familiedag ter gelegenheid van de tentoonstelling In Brazilië met Albert Eckhout (1660-1666). Deze familiedag is bedoeld voor jong en oud en biedt de mogelijkheid op een leuke manier kennis te maken met een stukje Braziliaanse cultuur. Vanaf 12.00 uur zijn er de hele dag door activiteiten waar de bezoeker van het Mauritshuis gratis aan deel kan nemen. Aanmelden hiervoor is niet nodig.

Op de tentoonstelling zijn schilderijen van Albert Eckhout te zien. In opdracht van Johan Maurits (de eerste bewoner van het Mauritshuis), is Eckhout mee gereisd naar Brazilië en heeft daar indrukwekkende en kleurrijke schilderijen gemaakt van de inwoners, de flora en fauna.

Het programma van de themadag is zeer gevarieerd. Zo kunnen bezoekers exotische vruchten proeven die te zien zijn op de stillevens, zoals een ananas, een meloen en een papaja. Bovendien kan de dorst worden gelest met een gratis kopje koffie: uit twee soorten Braziliaanse aromas kan een keuze gemaakt worden.

Hoofdconservator Peter van der Ploeg houdt om 12.30 uur een lezing over de tentoonstelling. Daarna geeft een Braziliaanse gids (Nederlands sprekend) om 14.00 uur een rondleiding over de tentoonstelling. Vanuit haar Braziliaanse achtergrond licht zij de schilderijen van Albert Eckhout toe en vertelt zij over de geschiedenis van haar vaderland. Ook aan de muziekliefhebber is gedacht. Gedurende een deel van de dag (13.15 uur 14.00 uur) zullen de ritmische klanken van Braziliaanse percussie door het hele museum te horen zijn.

Kinderen
De ontdekkingsreis met het (leen) rugzakje, voor kinderen met ouders, is beschikbaar. Een leuke manier om het spannende Brazilië uit de 17de eeuw te leren kennen! In het souterrain in de Johan Mauritszaal zijn kinderen de hele dag van harte welkom. Onder begeleiding van een medewerker van het museum kunnen zij hier hun eigen stilleven maken, als ontdekkingsreiziger verkleed op de foto, of een Tapuyahoofdtooi maken. Voor de allerkleinsten zijn er kleurplaten en puzzels.

Nadere informatie voor de pers:
Mauritshuis, Afdeling Communicatie
Sander Bolt
Tel: 070 302 34 35
Fax: 070 302 34 50
E-mail: bolt.s@mauritshuis.nl
www.mauritshuis.nl

terug