Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rondleiding Jugendstil

Zondag 9 mei 2004

Architectuurcentrum Aorta organiseert op zondag 9 mei aanstaande een rondleiding langs Art Nouveau ofwel Jugendstil architectuur in Utrecht. De ervaren architectuurgids Renette Niekerk geeft tekst en uitleg bij de rondingen van de apotheek op de Voorstraat en de zwierige krullen van winkels op de Steenweg.

De sierlijke vormen van Art Nouveau (1890-1914) zijn op veel plaatsen in Europa te vinden: van de ingangen van de Parijse metro, de Eiffeltoren en de posters van de Folies Bergère en Moulin Rouge tot aan de Grand Cafés in Praag en het woonhuis van de architect Victor Horta in Brussel. Deze internationale stijl heeft grote nationale verschillen in vormentaal. Veel architecten hadden er moeite mee zich geheel los te maken van de 19e-eeuwse neostijlen. Dit leidde in Utrecht tot een karakteristieke mengeling van Neogotiek en Jugendstil zoals te zien is bij het pand Sic Semper op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Trans.

Door het gebruik van ijzeren balken en nieuwe, machinaal vervaardige grote ruiten werd de Jugendstil veel toegepast bij gebouwen met etalages zoals apotheken, kledingmagazijnen en warenhuizen. Hét andere opvallende kenmerk van de Nederlandse Jugendstilarchitectuur is het gebruik van gekleurde, meestal geglazuurde baksteen, soms verwerkt in tegeltableaus met daarop symbolische voorstellingen die vaak betrekking hadden op de functie van het pand.

Voor mensen die niet alleen de Jugendstil kenmerken in de architectuur willen bekijken is tot en 23 mei de mogelijkheid om de tentoonstelling Mucha ( 1860 1939) Meester van de Jugendstil in de Kunsthal in Rotterdam te bekijken. Meer informatie over de tentoonstelling en een activiteitenprogramma (lezingen, rondleidingen) op www.kunsthal.nl

Aanvang: 14.00 uur

Vertrek: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14

Kosten: 7,50 euro per persoon (6,25 euro voor U-pas houders, 65+ en Vrienden

van Aorta).

Duur: 1 ½ uur

Inschrijving en informatie: Van tevoren reserveren is noodzakelijk. U kunt zich opgeven via tours@aorta.nu maar ook telefonisch of aan de balie. Reserveren is mogelijk tot en met zaterdag 8 mei a.s.

Architectuurcentrum Aorta is geopend van woensdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 - 17.00 uur. Achter de Dom 14 Utrecht, tel. (030) 2321686.

De rondleiding maakt deel uit van het rondleidingenprogramma van Architectuurcentrum Aorta langs (moderne) architectuur en landschapsarchitectuur in Utrecht. Het programma voor 2004 staat op onze website www.aorta.nu

Noot voor de redactie -