Openbare Bibliotheek Oss

14 april 2004

Lezingenserie Blikopener in Maaslandse bibliotheken: Schrijver en journalist Geert Mak in Oss

Op maandag 10 mei a.s., aan de vooravond van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, is schrijver en historisch journalist Geert Mak te gast in Zaal De Linck, ingang Muzelinck, in Oss. Hij vertelt over zijn nieuwste boek In Europa: reizen door de twintigste eeuw, waarin hij verhalen, anekdotes en feiten beschrijft naar aanleiding van een reis door Europa. Tijdens deze reis bezocht hij steden en plaatsen waar zich belangrijke historische gebeurtenissen hebben afgespeeld. De lezing begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd door de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. Toegangsprijs is 6,50 ; op vertoon van VIPkaart 5,50. De avond maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Geert Mak
Geert Mak (1946) studeerde staatsrecht en rechtssociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doceerde staatsrecht en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht, maar koos daarna al snel voor de journalistiek. Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van de Groene Amsterdammer. Later werkte hij voor NRC-Handelsblad en de buitenlandredactie van VPRO radio. Van 2000 tot 2003 bekleedde Geert Mak de Wibaut-leerstoel voor grootstedelijke problematiek aan de Amsterdamse Universiteit. Hij schreef o.a. twee bestsellers: Hoe God verdween uit Jorwerd (1996) over de veranderingen in een Nederlandse dorpsgemeenschap tussen 1945 en 1995 en De eeuw van mijn vader (1999), een biografie van Nederland in de 20e eeuw aan de hand van zijn familiegeschiedenis. Zijn interesses richten zich vooral op geschiedenis, Amsterdam, politiek, religie, jeugdcultuur en migrantenproblematiek. Geert Mak is een talentvolle verteller. Hij weet geschiedenis en sociale gebeurtenissen los te maken van de feiten en te verpakken in meeslepende, ontroerende en spannende verhalen. Voor zijn boek In Europa (2004) bezocht hij steden en plaatsen waar zich belangrijke historische gebeurtenissen hebben afgespeeld. Hij laat de lezers zien wat hij heeft gezien, denken wat hij heeft gedacht en verkent Europa met de meest uiteenlopende feiten, verhalen en anekdoten.

In Europa: een reis door de tijd en de landen Voor zijn nieuwste boek In Europa was Geert Mak vier jaar lang regelmatig op reis. Onderweg tekende hij de boeiende en vaak schrijnende of ontroerende verhalen op van vele vooraanstaande Europeanen, onder wie de kleinzoon van keizer Wilhelm II, de voormalige Duitse president Von Weiszäcker en de Hongaarse schrijver György Konrád, maar ook van tientallen soldaten, huisvrouwen, helden en ploeteraars. Hij wilde achterhalen wat de twintigste eeuw voor Europa heeft opgeleverd. Zijn reisverslag vertelt over alles wat het Europa dat nu in de steigers staat, verdeelt en verenigt. Op 1 mei 2004 wordt de Europese Unie uitgebreid met 10 kandidaat-lidstaten. Volgens Mak wordt het tijd dat we eens goed met elkaar kennismaken, dat we ons oprecht verdiepen in elkaars cultuur en geschiedenis. En belangrijker nog: dat we elkaar vertellen over onze verschillende karakters en gebruiken. Die verschillen zijn enorm; de individuele historische ervaringen van de Europeanen lopen sterk uiteen. Een gevoel van eenheid binnen Europa kan alleen ontstaan door gemeenschappelijke ervaringen en daarom heeft Geert Mak de twintigste eeuw als uitgangspunt voor zijn boek genomen. Na zijn reis ziet Geert Mak Europa niet meer als een netwerk van losse naties, maar verwacht dat er langzamerhand één grote vervlechting van bedrijven, steden en mensen zal ontstaan. Het wordt de komende tien jaar heel spannend. Ontstaat er iets als een politieke eenheid of blijft het hangen in een vrijhandelszone met een verguld randje? Kan Europa uitgroeien tot een superland?

Lezing
Toegangskaarten à 6,50 (met VIPkaart 5,50) zijn te koop bij de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. De lezing van Geert Mak vindt plaats op maandag 10 mei 2004 om 20.00 uur in Zaal De Linck, Raadhuislaan 18 in Oss.