Ingezonden persbericht


Lezing - Europa als redder van Amerika?

EUROPA IN BEELD
(of: de-ver-van-m'n-bed-show?)

Op 1 januari 1993 ging de Europese interne markt van start en werd de "markt zonder grenzen" een feit. Per 1 mei 2004 wordt de Europese Unie opnieuw uitgebreid met 10 nieuwe lidstaten. Het economische succes van de Europese Unie is onbetwist, maar na de faliekant mislukte EU-top in december 2003 is het duidelijk geworden dat de strijd om de macht voorlopig nog niet beslist is. Wat is de rol van Nederland dadelijk nog, na de uitbreiding? Wat blijft er over van onze Grondwet, verliezen we onze eigen identiteit als alle besluitvorming wordt uitbesteed aan Brussel? De invoering van de euro was al zo'n historisch moment. Nederlanders gaven hun eeuwenoude gulden op, maar de euro leidde niet tot pro-Europese euforie. Integendeel. En wat voor gevolgen heeft de uitbreiding van de EU bijvoorbeeld voor studenten? Wordt Europa één grote universiteitsstad? Wordt het slikken of stikken wat de BaMa betreft? Krijgen we Europa echt ooit helder in beeld of blijft het de-ver-van-m'n-bed show? Kun jij je veroorloven om niets van Europa te weten? Stof genoeg tot nadenken, met het oog op de Europese Verkiezingen in juni 2004.

Maandag 10 mei, 20.15 uur
Europa als redder van Amerika?
door Prof. Karel van Wolferen
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis.

De tijd dat de Verenigde Staten een relatief goedaardige handhaver van de orde in de wereld waren, is voorgoed voorbij. President Bush heeft het Atlantisch bondgenootschap eenzijdig opgeheven en de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten is zeer verslechterd. Het is duidelijk dat er nog steeds gemeenschappelijke belangen zijn tussen Europa en de Verenigde Staten, maar Amerika zal niet luisteren naar Europa als het een kakofonie is.

Prof. K.G. van Wolferen is universiteitsprofessor aan de Universiteit van Amsterdam, Hoofd van het ICPEI en tevens schrijver van het boek "De Ondergang van een Wereldorde".

Woensdag 12 mei, 20.15 uur
De koloniale fuik: Europa telt zijn zonden en zegeningen door Prof. Dr. Piet Emmer
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis.

Momenteel is er sprake van een herwaardering van het kolonialisme. Sommigen spreken naar aanleiding van de oorlog in Irak met enthousiasme over een "democratisch imperialisme", dat de leidraad zou moeten zijn voor westerse bemoeizucht met autoritaire regimes waar ook ter wereld. Daar tegenover staat de multiculturele tolerantie die juist een heel andere conclusie trekt: door de misstanden van de koloniale tijd hebben de westerse normen hun zeggingskracht verloren. Velen zien het nieuwe interventionisme - denk aan Kosovo, Afghanistan en Irak - als een voortzetting van het oude kolonialisme met nieuwe middelen. Europa kan zich niet meer naar believen terugtrekken uit de moderne wereldorde, die het zo diepgaand heeft beïnvloed. Anders gezegd: uit de koloniale fuik is geen weg meer terug.

Prof.dr. P.C. Emmer is verbonden aan de Faculteit der Letteren, Opleiding Geschiedenis, Universiteit Leiden.

Komende lezingen:

Woensdag 19 mei, 20.15 uur
De Uitvinding van de Europese Democratie
door prof. dr. Jos de Beus
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis.

Woensdag 26 mei. Let op: het debat begint om 20.00 uur Europa als universiteitsstad: een debat
onder voorzitterschap van Simon Peerdeman
Speakers, Burgwal 45-49, Delft
Toegang gratis.

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl http://www.sg.tudelft.nl