FNV

Twee Nederlandse scholieren naar Kinderarbeid-conferentie

De VWO-scholieren Eline van Westering (16) uit Geldrop en Lieke Wissink (17) uit Arnhem vertegenwoordigen Nederland tijdens het eerste Kindercongres tegen kinderarbeid van 10 tot 13 mei in het Italiaanse Florence.

Honderden kinderen - zowel voormalige kindarbeiders als activisten tegen kinderarbeid - van over de hele wereld ontmoeten elkaar daar om te leren en te discussiëren over kinderarbeid. Het congres is een initiatief van de Global March Against Child Labour, een internationale coalitie. In Nederland bestaat die coalitie uit onder meer Unicef, Defence for Children, NCDO, Novib en FNV Mondiaal.

Eline van Westering verheugt zich op de kennismaking met andere culturen. Ook hoopt ze veel te leren van de kinderen die zelf werken of hebben gewerkt: 'De ergste vormen van kinderarbeid zoals prostitutie en kindsoldaten moeten meteen stoppen. Verder zal het wel tijd kosten. Je hebt eerst goede scholen nodig en betere controle. Het zou goed zijn als er ook een keurmerk was voor kleding. Nu zie je nooit of iets door kinderhanden is gemaakt.'

Met het congres in Florence moet de stem van werkende kinderen en voormalige kinderarbeiders duidelijker doorklinken bij de internationale gemeenschap. Driehonderd kinderen en jongeren van 13 tot 17 jaar uit de hele wereld wisselen ervaringen uit en stellen een verklaring en actieprogramma op.

Op die manier willen de organisatoren kinderen en jongeren een platform geven voor hun gevecht tegen kinderarbeid. Ook willen ze op die manier de betrokkenheid van de kinderen zelf vergroten en stimuleren dat op meer plekken nieuwe initiatieven ontstaan. Regeringen moeten hierdoor herinnerd worden aan hun beloften in de ILO conventies 182 en 138. Hierin worden landen opgeroepen tot 'onmiddellijke actie om de ergste vormen van kinderarbeid uit te bannen' en ervoor te zorgen dat kinderen beneden de 15 jaar niet werken.

In 1998 liepen in 108 landen, waaronder Nederland, miljoenen kinderen mee in protestmarsen. Deze Global March against Child Labour eindigde in juni in Génève, waarop dat moment de ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN, vergaderde. Dankzij de mars kwam kinderarbeid daar hoog op de agenda te staan en werden de afspraken over kinderarbeid aangescherpt.

In de hele wereld werken naar schatting meer dan 200 miljoen kinderen - dat komt neer op 1 op de 6 kinderen.