Politie Flevoland

Oplichting van verzekering gestraft

Lelystad 10-05-2004 - De politie heeft proces-verbaal tegen een 19-jarige Urker opgemaakt. De 19-jarige wordt verdacht van het doen van valse aangifte en van oplichting. Het gaat om een valse aangifte van een straatroof. Dit soort zaken belast onnodig de politiecapaciteit.

Begin april deed de Urker aangifte bij de politie in Lelystad. Hij gaf aan op straat in Lelystad beroofd te zijn van zijn mobiele telefoon. Uit onderzoek bleek dat hij niet beroofd was. Wel had de Urker van zijn verzekering een nieuwe mobiele telefoon ontvangen. De politie hield vorige week de verdachte aan. Inmiddels heeft hij tegenover de politie bekend en deed hij afstand van de nieuwe gsm. Na verhoor is de 19-jarige heengezonden. Het proces-verbaal wordt binnenkort naar Justitie gestuurd. Die zal zich over de verdere strafvervolging buigen. Daarnaast spant de betreffende verzekeringsmaatschappij een civiele procedure aan om de honderden euros schade op de verdachte te verhalen.

Overbodig werk

De politie neemt geweldszaken serieus, omdat de bevolking zelf vindt dat deze voorrang moeten krijgen (blijkt onder andere uit bevolkingsonderzoeken). Een geweldszaak als deze krijgt dus prioriteit. Als blijkt dat het om een valse aangifte gaat, dan heeft dit gevolgen voor zowel de valse aangever als voor anderen. De 19-jarige wordt vervolgd (er staat een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of een geldboete van een paar duizend euro op). Daarnaast heeft de politie in dit geval overbodig werk gedaan, waardoor andere zaken die volgens de bevolking minder prioriteit hebben, bleven liggen.