Gemeente Wormerland


Aanvragen en afgifte verblijfsvergunningen gewijzigd

Op 13 april 2004 heeft de afdeling Burgerzaken van de gemeente Zaanstad een aantal taken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) overgenomen. Zij vervult deze ook namens de gemeenten Oostzaan en Wormerland.

Nieuwe taakverdeling
Vreemdelingen die langer dan drie maanden in Nederland willen verblijven, moeten sinds 13 april 2004 hun verblijfsvergunning bij de afdeling Burgerzaken van Zaanstad aanvragen. Die identificeert de aanvrager, neemt de aanvraag in ontvangst, verstrekt verblijfsaantekeningen en reikt bij een positief besluit uiteindelijk het verblijfsdocument uit. De IND verzorgt de administratieve verwerking en de beoordeling van de aanvragen en voert de correspondentie met de aanvragers.

De werkwijze is ingrijpend veranderd bij: aanvraag verblijfsvergunning, verlenging van
verblijfsdocumenten, uitreiking van verblijfsdocumenten en visa.

Nieuwe werkwijze bij aanvraag verblijfsvergunning Aanvragen voor een verblijfsvergunning van inwoners van Zaanstad, Oostzaan en Wormerland worden voortaan gedaan bij het vreemdelingenloket van de gemeente Zaanstad op het gemeentehuis in Zaandijk en het Stadskantoor in Zaandam. Voor een aanvraag moet men een afspraak maken via (0900) 235 23 52.

Nieuwe werkwijze bij verlenging verblijfsdocumenten Sinds 1 december 2003 krijgen vergunninghouders met een reguliere vergunning automatisch bericht van de IND als hun vergunning verloopt en verlengd moet worden. De IND stuurt dan een aanvraag formulier mee, dat de vergunninghouder terug moet sturen naar de IND. Sinds 13 april 2004 ontvangen ook vreemdelingen met een asiel gerelateerde vergunning voor onbepaalde tijd automatisch bericht voor verlenging.

Nieuwe werkwijze bij visa
Sinds 1 december 2003 verzorgt de IND afhandeling van visumverlengingen, de aanvragen van spoedvisa en terugkeervisa, en de verzoeken om stickers bij verlenging en vervolgprocedures. Er is een IND-loket in Rijswijk (Zuid-Holland) en in Zwolle. Een afspraak maken via telefoonnummer (0900) 123 45 61 ( 0,10 p.m.) is noodzakelijk.

Nieuwe werkwijze bij uitreiken verblijfsdocumenten Met ingang van 13 april 2004 reikt de afdeling Burgerzaken van Zaanstad de verblijfsdocumenten uit voor inwoners van Zaanstad, Oostzaan en Wormerland. De aanvrager krijgt een brief thuisgestuurd als de verblijfsvergunning afgehaald kan worden.

Informatietelefoon
Voor alle vragen, ook tijdens de behandeling van de aanvraag, kunnen vreemdelingen bij de IND terecht, ook als een aanvraag bij de gemeente is ingediend. Via telefoonnummer (0900) 123 45 61 ( 0,10 p.m.) kan men alle vragen aan de IND stellen.

De informatielijn van de IND is bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur. Vanuit het buitenland is de IND bereikbaar via +31 20 889 30 45.