Gezondheidsraad

Persbericht

Noodgedwongen. Zorg voor niet-opgenomen acute psychiatrische patiënten

Jaarlijks hebben ongeveer 24 000 mensen met ernstige psychiatrische problemen geen contact met de hulpverlening. Achtduizend van hen verkeren geregeld in acute nood. Vaak mijden ze ook dan hulp. Hun `nee' zomaar accepteren leidt echter tot verwaarlozing en soms tot overlast, bijvoorbeeld op straat. Ze moeten dan ook actiever benaderd worden. Succesvolle bemoeizorg begint als inmenging, maar kan patiënten helpen hun eigen belangen beter te behartigen. Een nieuwe wet is wellicht nodig om goed te regelen welke mate van sturing in welke situatie gerechtvaardigd is. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat vandaag is uitgebracht aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor grote groepen psychiatrische patiënten heeft de vermaatschappelijking van de zorg geleid tot betere leefomstandigheden, steeds vaker buiten psychiatrische ziekenhuizen. Een beperkte groep kan echter niet goed gebruik maken van het scala aan voorzieningen dat is ontstaan. Deze mensen staan buiten de maatschappij (geen werk, woning of contact met familie), en mijden hulp of weten het juiste `loket' niet te vinden. De combinatie van psychiatrische stoornissen en verslaving compliceert de zorgbehoefte nog verder.
De geestelijke gezondheidszorg is op dit moment niet voldoende toegerust om deze moeilijk bereikbare patiënten zorg te bieden, al bestaan er wel initiatieven voor bemoeizorg. Publieke organisaties trekken zich daarnaast terug op hun kerntaken, waardoor bij nood en overlast soms niemand meer ingrijpt. En de Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (Bopz) staat pas ingrijpen toe als er `gevaar' is. Dat ingrijpen is vaak een gedwongen opname - voor patiënten soms een traumatische ervaring. Bovendien gaat opname niet altijd samen met behandeling, omdat deze in de wet losgekoppeld zijn. Respect voor zelfbeschikking, behalve bij gevaar, kan volgens de Gezondheidsraad niet de belangrijkste leidraad zijn in de problematiek van gemarginaliseerde psychiatrische patiënten. Hulpverleners moeten actiever kunnen ingrijpen naarmate iemand zelf minder goed in staat is zijn belangen te behartigen. Dat gaat van informatie geven, overleggen en onderhandelen naar overreden en uitoefenen van drang en dwang. Het aanbod van voorzieningen moet verder beter aansluiten bij waar deze patiënten behoefte aan hebben. In eerste instantie zoeken ze vaak onderdak en beschutting. Behandeling, ook ambulant, kan volgen als er een stabiele hulpverleningsrelatie is opgebouwd. Psychiatrie en verslavingszorg moeten meer samenwerken om patiënten met dubbele problematiek te kunnen helpen. Bemoeizorgteams zijn nodig om wat er aan zorg beschikbaar is ook toegankelijk te maken en te coördineren. Het continuüm van interventies voor adequate hulp aan deze patiënten vraagt ook om wettelijke verankering. De wet Bopz is sinds 1994 al op veel punten aangepast. Gevaar voor de persoon zelf of zijn omgeving is echter nog steeds het uitgangspunt, al bestaat over de invulling van dat begrip steeds minder duidelijkheid. Op termijn zou een nieuwe wet kunnen regelen dat steeds sturender vormen van inmenging gerechtvaardigd zijn naarmate het recht op zorg meer in gevaar is.

Het advies is opgesteld door een commissie bestaande uit:

sB prof. dr BPR Gersons, voorzitter, hoogleraar psychiatrie; Academisch Medisch Centrum, lid Raad van Bestuur, de Meren, Amsterdam sB W van Ewijk MBA, psychiater; Voorzitter Raad van Bestuur, De Geestgronden, Bennebroek sB dr HWJ Henselmans, circuitmanager GGZ 's Hertogenbosch sB mr dr CJ van de Klippe, Gezondheidsraad, Den Haag sB mr dr J Legemaate, beleidscoördinator Gezondheidsrecht; KNMG, Utrecht sB J Lucieer, adviseur, psychiater; Inspectie voor de Gezondheidszorg, Den Haag sB dr R.C. van der Mast, psychiater; Leids Universitair Medisch Centrum (tot 2002) sB prof. dr M Muijen, directeur; Sainsbury Centre for Mental Health, Londen sB prof. dr AH Schene, hoogleraar sociale psychiatrie; Academisch Medisch Centrum, Amsterdam sB prof. dr GAM Widdershoven, hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg; Universiteit Maastricht sB mr MW Zandbergen, rechter, Arrondissementsrechtbank Alkmaar (tot 1999) sB drs M Bos, secretaris (tot 2001), Gezondheidsraad, Den Haag sB dr RLP Berghmans, secretaris (vanaf 2001), Gezondheidsraad, Den Haag sB dr P Slot, redacteur, Gezondheidsraad, Den Haag

. Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekken dr P Slot (dinsdag en donderdag), tel. (070) 340 7883, e-mail p.slot@gr.nl en dr M van Leeuwen (overige dagen), tel (070) 340 6170.
10 mei 2004