Ingezonden persbericht


Informatie op website Voedingscentrum uitgebreid

Gezondheidsrisico s overgewicht onbekend bij Nederlanders

Slechts weinig mensen in Nederland weten dat overgewicht kan leiden tot diabetes en bepaalde vormen van kanker. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat men bij de gezondheidsconsequenties van overgewicht vooral denkt aan hart- en vaatziekten (ruim 60%), terwijl slechts 13% diabetes noemt als belangrijk gevolg en minder dan 4% kanker. De komende twee weken zal het Voedingscentrum met de campagne Maak je niet dik! de Nederlandse bevolking daarom wijzen op deze gezondheidsrisico s door middel van radiospots en advertenties.

In Nederland is bijna de helft van de mannen en bijna veertig procent van de vrouwen te zwaar. Dat heeft grote consequenties; overgewicht is een belangrijke risicofactor voor een aantal ernstige aandoeningen. Overgewicht wordt verantwoordelijk gehouden voor 60-70% van de (jaarlijks ongeveer 50.000) nieuwe gevallen van diabetes en 25% van de jaarlijks bijna 50.000 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten. Bovendien verhoogt het de kans op gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker.

Maak je niet dik!
Met de campagne Maak je niet dik! wil het Voedingscentrum de Nederlandse bevolking wijzen op het belang van het voorkómen van overgewicht. De informatie op www.voedingscentrum.nl over dit onderwerp is nu compleet vernieuwd en uitgebreid. Er is een schat aan informatie te vinden over alles wat met het voorkómen van overgewicht te maken heeft. Zo kunnen bezoekers door middel van een digitale BMI (Body Mass Index) meter zelf bepalen of ze een gezond gewicht hebben.

Diabetes
De laatste decennia komt diabetes type 2 ( ouderdomsdiabetes ) veel meer voor dan vroeger, ook bij jonge mensen. In Nederland hebben inmiddels rond de 400.000 mensen deze aandoening. Deze stijging houdt direct verband met het aantal gevallen van overgewicht. De sterke toename van obesitas bij kinderen is de belangrijkste verklaring van het toegenomen aantal kinderen met ouderdomsdiabetes . Geschat wordt dat in 2015 één op de 15 mensen dit type diabetes zal hebben. De jaarlijkse kosten voor de gezondheidszorg voor diabetes worden geschat op meer dan 400 miljoen euro. Preventie is van groot belang. Aangenomen wordt dat hiermee zeker 20% reductie van het aantal gevallen van diabetes gerealiseerd kan worden. Dat komt overeen met een besparing van zeker 26 miljoen euro op de kosten van de gezondheidszorg.

Maak je niet dik! is een meerjaren campagne van het Voedingscentrum ter preventie van overgewicht. De campagne wordt gefinancierd door ZonMw, het ministerie van VWS, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie/