Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Gelegenheidsarbeid land- en tuinbouw eenvoudiger en goedkoper

Het tewerkstellen van gelegenheidsarbeiders in de land- en tuinbouw wordt nog deze zomer eenvoudiger en goedkoper. De lastenverlaging die nu al geldt wordt uitgebreid tot werknemers die via een interimkantoor aangeworven zijn en het aantal dagen waarop een land- of tuinbouwer een beroep kan doen op gelegenheidsarbeid zal niet langer begrensd zijn. Bovendien kan ook de champignonteelt voortaan een beroep doen op gelegenheidsarbeid. Dat hebben de ministers van Werk, Frank Vandenbroucke en Sociale Zaken, Rudy Demotte, vandaag afgesproken met de sector.

Directe aanleiding voor het gesprek van de ministers met de land- en tuinbouwsector zijn de alarmsignalen van de witloofsector. Minister Vandenbroucke en minister Demotte wilden dringend nagaan of de bestaande arbeidsrechterlijke en sociale wetgeving aangepast is aan de omstandigheden waarbinnen deze sector vandaag werkt. Op dit overleg zijn drie afspraken gemaakt.

Een eerste gaat over de rol van de uitzendsector in de gelegenheidsarbeid. De sector heeft grote problemen om voldoende mensen te vinden die als gelegenheidswerknemer bvb. tijdens de oogst aan de slag willen. Vandaag kan de werkgever deze werknemers onder een voordelig parafiscaal statuut aantrekken, maar dan moet hij zelf de aanwerving en alle papierwerk doen. De ministers Vandenbroucke en Demotte stellen voor dat deze gelegenheidsarbeiders voortaan onder dezelfde voordelige regeling vallen als ze via uitzendkantoren tewerkgesteld worden. Zo hopen ze een bijkomend kanaal te openen van gemotiveerde gelegenheidswerknemers zonder veel administratieve last.

De tweede afspraak betreft de begrenzing van de gelegenheidsarbeid in de land- en tuinbouw. Vandaag bestaat hiervoor een dubbele grens. In de tuinbouw mag de werknemer niet meer dan 65 dagen per jaar werken en voor de werkgever ligt de grens op 95 piekdagen per jaar. In de landbouw zijn deze grenzen respectievelijk 30 en 45 dagen. De Ministers Vandenbroucke en Demotte stellen nu voor om de bovengrens voor de werkgevers te schrappen. Op die manier kan de land- en tuinbouwer soepeler inspelen op de weersomstandigheden en de eisen eigen aan de oogst.

Een derde afspraak is dat voortaan ook de champignonteelt een beroep mag doen op gelegenheidsarbeid. Deze voorstellen worden eerstdaags aan de sociale partners voorgelegd. Het is de bedoeling dat dit ontwerp uiterlijk bij het begin van de zomer in werking kan treden./. back