Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Gerichte controles op mensenhandel succesvol

Van de meer dan 2000 buitenlandse arbeidskrachten die in 2003 via gerichte acties gecontroleerd werden, bleek zo wat één op vier tewerkgesteld zonder arbeidsvergunning. De sectoren waar het meest illegaal tewerkgestelde vreemde arbeidskrachten in verhouding tot het aantal gecontroleerden aangetroffen worden, zijn de bouw met 17,2 %, gevolgd door de vleesverwerking met 12,6 % en de lompenverwerking met 9,9 %.

Dat blijkt uit het verslag van de Sociale Inspectie en de Inspectie Sociale Wetten over hun samenwerking in 2003 in de strijd tegen de mensenhandel. De bevoegde ministers Vandenbroucke (Werk) en Demotte (Sociale Zaken) kondigden bij de presentatie van deze cijfers aan dat de controles in de nabije toekomst verder zullen opgedreven worden. Ondermeer de aanwerving van 80 extra sociale inspecteurs moet hiertoe bijdragen.

Mensenhandel leidt tot menselijke drama's en het illegaal tewerkstellen van de slachtoffers ervan vervalst de concurrentie tussen bedrijven. Om deze praktijken een halt toe te roepen, is de inbreng van de sociale inspectiediensten zeer belangrijk. Zij zijn immers de enige die de mensenhandel zowel strafrechterlijk als financieel kunnen aanpakken.

Om hun optreden zo doeltreffend mogelijk te maken hebben de Sociale Inspectie (FOD Sociale Zekerheid) en de Inspectie Sociale Wetten (FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg) in 2001 samen een programma uitgewerkt voor extra controles op illegale tewerkstelling. Dit programma voorziet dat gemiddeld 1 keer per maand in elk gerechtelijk arrondissement controle wordt uitgevoerd in één van de sectoren waar veel mensenhandel voorkomt (bv. exotische restaurants, schoonmaakbedrijven, prostitutie).

Werkgevers die buitenlandse werknemers illegaal tewerkstellen lopen het risico veroordeeld te worden tot zware straffen. Wat er met de werknemers in kwestie gebeurt, is de bevoegdheid van Binnenlandse Zaken en kan gaan tot uitzetting uit het land. Een slachtoffer van mensenhandel zal evenwel nooit worden verplicht het land te verlaten, hij of zij krijgt hulp en begeleiding in België.

De cijfers die de ministers vandaag voorstelden, zijn het resultaat van de gezamenlijke aanpak in 2003. In deze periode werden 912 bedrijven bezocht en 2055 buitenlandse arbeidskrachten gecontroleerd, waarvan 1818 werknemers. Van de 2055 arbeidskrachten waren er 591 illegaal tewerkgesteld. Op het niveau van de bedrijven werden in totaal 918 overtredingen van verschillende types vastgesteld.

Deze cijfers tonen duidelijk aan dat de gecoördineerde aanpak resultaten oplevert. Toch kan er nog heel wat verbeteren. De ministers verwachten veel van de plannen die in Gembloux zijn goedgekeurd om de strijd tegen de sociale fraude op te voeren. In uitvoering van deze plannen wordt momenteel een koepel opgericht voor de 4 grootste sociale inspectiediensten, worden 80 extra inspecteurs aangeworven, wordt een informaticaplatform opgericht, ...

Op de bijzondere ministerraad in Brussel is ook beslist dat de parketten zich voortaan zullen toespitsen op 5 soorten sociale misdrijven, waaronder mensenhandel. Om de misdrijven efficiënt te bestraffen, worden gespecialiseerde correctionele kamers opgericht./. back