HBAG Bloemen


10-05-2004
Viburnum snijbloemen naar de VS Van de Nederlandse Plantenziektenkundige dienst hebben wij het volgende vernomen: In tegenstelling tot veel landen, eist de Verenigde Staten van Amerika geen certificaat voor snijbloemen, andere dan Chrysanthemum. Dit laatste in verband met Japanse roest

In april 2003 kondigde de fytosanitaire autoriteiten aan per mei om dat jaar ook eisen te gaan stellen aan de invoer van snijbloemen van Viburnum opulus uit Nederland. Dit in verband met het veelvuldig aantreffen van de schimmel Leptosphaeria lonicerae, een voor Nederland onbeduidende schimmel. Deze schimmel is tot op heden niet bekend bij de Nederlandse PD als voorkomend in Viburnum opulus.

Vanwege onduidelijkheid over de organismen waar door de VS op gelet wordt tijdens de importinspectie, kon en kan de PD niet aan de Amerikaanse eis voldoen en is besloten om tot nader order niet tot inspectie en certificering van Viburnum opulus snijbloemen over te gaan.

Snijbloemen van Viburnum opulus Roseum zijn/waren een belangrijk artikel voor de Amerikaanse markt. Reden om in juni 2003 een Amerikaanse mycoloog uit te nodigen voor een bezoek aan Nederland om de teelt/productie van Viburnum opulus te bekijken en om discussies te kunnen hebben met de Nederlandse collegas. Tijdens het bezoek is uitgebreid stilgestaan bij de problematiek middels bezoeken aan diverse productie locaties; op alle bezochte productie locaties werden door de Amerikaanse mycoloog geen symptomen waargenomen en ook in genomen monsters werd Leptosphaeria lonicerae niet aangetroffen.

Het bezoek heeft niet geleid tot enige beweging aan Amerikaanse zijde; na terugkeer in Amerika is het tot september 2003 stil gebleven. Begin september 2003 heeft wederom een delegatie van de Amerikaanse fytosanitaire dienst een bezoek gebracht aan Nederland. Tijdens dit bezoek is wederom de kwestie van de Viburnum snijbloemen besproken, echter zonder direct resultaat. Wel is overeengekomen dat schimmel-experts van beide landen meer met elkaar in contact zullen treden.

Tijdens een recent bezoek (maart 2004) aan de Verenigde Staten, in het kader van export van boomkwe-kerijproducten naar de VS, is wederom het onderwerp Viburnum besproken. Op dat moment werd duidelijk:
1. op welke (intensieve) wijze wordt geïnspecteerd
2. op welk symptoom de autoriteiten reageren

Voor 2004 is de Plantenziektenkundige Dienst voornemens om nader onderzoek te doen naar de schimmel Leptinosphaeria lonicerae. Dit zal in hoofdzaak een literatuur studie betreffen; daarbij wordt tevens gekeken naar de mogelijke aanwezigheid van de schimmel in de VS.

De PD blijft zich inspannen om de export van snijbloemen van Viburnum opulus naar Amerika weer op gang te brengen. Ik verwijs hierbij ondermeer naar het geplande onderzoek.

Afgelopen week is een vertegenwoordiger van de PD wederom in de VS geweest en is de kwestie wederom aan de orde gesteld. Eind juni is (wederom) een bezoek voorzien van de Amerikaanse PD aan Nederland. Tijdens dit bezoek zal het onderwerp weer op de agenda worden geplaatst.

Mochten zich in de tussentijd nieuwe ontwikkelingen voordoen, zult U daarvan op de hoogte worden gebracht.