Gemeente Hoogeveen

10 mei 2004
Veel klanten gemeente tevreden
Hoogeveners zijn in het algemeen tevreden over de dienstverlening van de gemeente. De meeste mensen geven ?goed? als beoordeling (51%), 80% zegt ?voldoende? tot ?zeer goed?. Een goede beoordeling is er ook voor de informatie over inspraak- en participatiemogelijkheden. Minder goed doet de gemeente het als het om briefafhandeling gaat. Dit staat te lezen in het Burgerjaarverslag 2003 van burgemeester Willem Urlings.

De gemeente heeft in het najaar van 2003 een
klanttevredenheidsonderzoek laten uitvoeren. Ook burgerparticipatie/inspraak en communicatie/voorlichting zijn onderzocht. De uitkomsten ervan staan in het Burgerjaarverslag opgetekend. Met de aanbevelingen gaat de gemeente de komende tijd aan de slag.

Persoonlijk contact

Wat dienstverlening betreft is er waardering voor bijvoorbeeld de korte wachttijden en de vriendelijkheid en deskundigheid van medewerkers. ?Ik ben blij met deze zeker niet negatieve beoordeling,? is de reactie van burgemeester Urlings in het Burgerjaarverslag. ?Als je alleen krantenkoppen snelt, lijkt het wel eens anders. Dus een stimulans voor alle mannen en vrouwen van de gemeente de score verder te verhogen.?

Onduidelijke brieven

De briefafhandeling kan beter. Van de briefontvangers is 50% ontevreden of zeer ontevreden hierover. De klacht is met name dat de brieven niet altijd duidelijk zijn. Ook verstuurt de gemeente antwoordbrieven te vaak te laat. En de argumenten waarom iets wel of niet kan, worden niet altijd genoemd.

Buurtbeheer en gemeente

Een conclusie is verder dat het contact tussen buurtbeheer en gemeente nogal eens moeizaam verloopt. Burgemeester Urlings ziet dit als een probleem dat ?flink aandacht? verdient. ?Burgers trekken aan het kortste eind en klagen hierover. De conclusie bevestigt signalen die ik zelf heb opgevangen.?

Waardering inspraakinformatie

Uit het klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat Hoogeveen een stuk beter scoort op kwaliteit van de informatie over participatie en inspraak dan een andere onderzochte gemeente. (Zeer) tevreden over hoe men wordt geïnformeerd, is 61%. De geluiden zijn wisselend als het over de waardering voor de inspraak zelf gaat. Sommige interactieve projecten worden positief beoordeeld, andere negatief.

Torentje

Het Torentje (de gemeentelijke pagina in de Hoogeveensche Courant) komt uit het onderzoek goed naar voren. Van de respondenten vindt 84% dat de pagina breed genoeg informeert. Ruim 90% is tevreden over het taalgebruik. In twee referentiegemeenten ligt dit percentage lager (71 en 84%).

Het Burgerjaarverslag 2003 gaat behalve over vermelde zaken onder andere ook over de kwaliteit van de regelingen voor bezwaren en klachten. Rode draad is het contact tussen burger en gemeente. Donderdag a.s. staat het verslag op de agenda van de raadscommissie Bestuur. Het complete verslag is gratis af te halen bij de Gemeentewinkel in het raadhuis.

Downloaden van de gemeentelijke site kan ook via www.hoogeveen.nl/burgerjaarverslag.