Gemeente Ambt Montfort


Ambt Montfort en Roerdalen kiezen voor fusie
De gemeenteraden van Ambt Montfort en Roerdalen hebben woensdag 28 april besloten dat ze vrijwillig willen fuseren. Daarmee kan een bestuurskrachtige, moderne plattelandsgemeente ontstaan die goed op haar taken is ingesteld. Het is echter de Provincie die de regie heeft op de herindelingsideëen. Op 11 mei zal de Provincie bekend maken wat zij van deze fusieplannen vindt.

Gemeenten hebben het de afgelopen jaren steeds moeilijker gekregen. Ze krijgen steeds meer taken van de rijksoverheid. Dat betekent steeds méér werk waar nauwelijks extra geld tegenover staat. De huidige economische recessie maakt het de gemeenten nog eens extra moeilijk.

Federatie
Geen wonder dat gemeenten zoeken naar manieren om zich te versterken, bijvoorbeeld door onderlinge samenwerking of door fusie. Onze gemeente heeft tot nu toe steeds gekozen voor samenwerking in plaats van fusie. De afgelopen jaren hebben vier gemeenten in Midden-Limburg overleg gevoerd over de vorming van een hechte federatie, met Roermond als centrumstad. Alle betrokken gemeenten zagen grote voordelen in zon constructie waarmee elke gemeente toch zelfstandig kon blijven. Eind vorig jaar gooide Roermond onverwacht de knuppel in het hoenderhok door de federatiegedachte op te zeggen en openlijk te pleiten voor een herindeling. De meest verregaande optie, volgens Roermond, is dan de zogenaamde Brede Bandstad, waarbij onder andere heel Roerdalen en Ambt Montfort bij Roermond gevoegd worden.

Korte afstand
Roerdalen en Ambt Montfort zien niet in hoe de problemen van Roermond met een herindeling opgelost kunnen worden. Beide zijn landelijke gemeenten, en de vrees bestaat dat dit landelijke karakter verloren gaat bij een herindeling met Roermond. Ook hechten zij aan een korte afstand tussen gemeentebestuur en inwoners. Bij een grootschalige gemeente zal die afstand alleen maar groter worden. Ambt Montfort en Roerdalen zijn gelijkwaardige, financieel gezonde gemeenten, met vrijwel gelijke doelstellingen. Daarom hebben deze gemeenten in het verleden al vaker gesproken over fusie, maar zij hebben de voorkeur gegeven aan samenwerking. Door het wegvallen van de federatie en de bestuurlijke plannen in heel Midden-Limburg hebben de beide gemeenteraden woensdag 28 april besloten dat een volledige fusie de beste optie is. Het motto daarbij is: Samen nóg sterker. Hierdoor worden we zo groot als nodig, maar blijven wij zo klein als mogelijk.

Provincie beslist
Deze uitspraak van beide gemeenteraden betekent dat zij de Provincie vragen om vrijwillig te mogen fuseren. Gedeputeerde Staten zullen die vraag meenemen in hun plannen voor een mogelijke herindeling van Midden-Limburg. Deze plannen worden op 11 mei bekend gemaakt. Dan kunnen alle betrokken gemeenten reageren, waarna Provinciale Staten uiteindelijk de knoop doorhakken en een advies geven aan de minister over een herindeling van Midden-Limburg. Mochten zij toestemming geven voor een fusie, dan zou de nieuwe gemeente per 1 januari 2007 gerealiseerd kunnen zijn.
Deze fusieplannen betekenen niet dat de twee gemeenten verdere samenwerking in de regio uitsluiten. Integendeel, nog steeds vinden de gemeenten samenwerking met bijvoorbeeld Roermond zeer belangrijk, en dat de vorming van een federatiestad bespreekbaar blijft. Het verschil zal zijn dat Roermond in dat laatste geval te maken krijgt met een nieuwe, sterkere partner.

Nauwer samenwerken
Beide colleges bespreken de komende weken op welke manieren de twee gemeenten nu al nauwer kunnen gaan samenwerken. Voor de hand ligt dan bijvoorbeeld intensievere samenwerking tussen de sociale diensten. Verder is een voorlopige stuurgroep fusie in het leven geroepen, die een mogelijke fusie concreet gaat voorbereiden.