Gemeente Ambt Montfort


Opnieuw werkzaamheden ter voorbereiding van aanleg Rijksweg 73-Zuid in Roermond
In de periode april tot en met september 2004 zal Rijkswaterstaat opnieuw werkzaamheden uitvoeren ter voorbereiding van de aanleg van Rijksweg 73-Zuid. Het gaat daarbij onder andere om activiteiten in het gebied rondom de St. Wirosingel.

In februari 2004 was al gestart met kapwerkzaamheden langs de St. Wirosingel tussen de Heinsbergerweg en de Heidebaan. De werkzaamheden zullen in april 2004 worden voortgezet aan de Odgerusstraat, nabij scholengemeenschap Schöndeln. Hier zijn wij naar verwachting eind april 2004 mee klaar.

Voor de aanleg van Rijksweg 73-Zuid is het helaas ook nodig om een aantal woningen af te breken. Een paar panden aan de Heinsbergerweg zijn reeds gesloopt. In juli zullen er nog vier panden aan de Javastraat-St. Wirosingel en 3 flats aan de Plechhelmusstraat van Woningver-eniging Wonen Zuid moeten verdwijnen. De bewoners van deze panden zijn inmiddels persoonlijk op de hoogte gebracht door de woning vereniging. De woningvereniging zorgt voor vervangende woonruimte.

Riolering en andere leidingen
Op 11 mei 2004 wordt gestart met rioleringswerkzaamheden. In mei en juni zal er worden gewerkt in Kitskensdal. Van juli tot en met september in Kitskensberg. Om de riolering op het scholenterrein aan te passen wordt rekening gehouden met de schoolvakantie. Hier zullen de werkzaamheden dan ook pas plaatsvinden in de tweede helft van juli. Overige leidingwerkzaamheden zoals voor gas, telefoon en elektriciteit zullen tussen 25 mei en 1 november 2004 plaatsvinden.

Voordat de leidingen worden verlegd, vindt er een inventarisatie plaats van het gebied waarbij de bouwkundige staat van een aantal woningen die zich dicht bij de werkzaamheden bevinden vastgelegd zal worden. Dit houdt onder andere in dat er op sommige plaatsen fotos zullen worden gemaakt van de huidige situatie, om ervoor te zorgen dat na werkzaamheden alles weer in dezelfde staat teruggebracht kan worden. In april zal namens Rijkswaterstaat een taxatiebureau met de betreffende eigenaren contact opnemen over de planning en werkwijze.

Verkeersmaatregelen
Zoals al eerder gemeld is de zuidbaan van de St. Wirosingel tussen de Heinsbergerweg en de Keulsebaan vanaf april 2004 afgesloten. Het verkeer wordt in twee richtingen over de noordbaan geleid. Het fietspad langs de zuidzijde van de St. Wirosingel gaat vervallen. Fietsers kunnen over het fietspad aan de noordkant van de st. Wirosingel rijden. Op die plekken waar het fietspad niet breed genoeg is, wordt dit verbreed.

Archeologie en explosieven
Tijdens graafwerkzaamheden zullen archeologen, in navolging op eerder onderzoek, bekijken of er nog waardevolle resten moeten worden veilig gesteld.
Om veilig te kunnen werken is het hele werkterrein reeds onderzocht op niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Op basis van infrarood onderzoek en plaatselijke detectie zijn er geen bijzondere vondsten aangetroffen in het gebied.

Zo weinig mogelijk overlast
Het kan zijn dat er tijdelijk andere wegen moet worden afgesloten. Dit gebeurt na overleg met de direct omwonenden. Wat betreft gas-, elektriciteit- en watervoorziening of de doorgifte van het radio- en tv-signaal, zullen de bewoners weinig tot geen hinder ondervinden. Ook van de feitelijke ingebruikname van de nieuwe leidingen zullen zij weinig merken. Als de nieuwe leidingen klaar zijn, worden ze automatisch 'omgeplugd'.