Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 10-5-2004

Actiever ingrijpen bij ernstig psychiatrische patiënten

Moeilijk bereikbare psychiatrische patiënten moeten actiever worden benaderd. De Gezondheidsraad pleit voor meer bemoeizorg.

Hulpverleners moeten ook meer wettelijke bevoegdheden krijgen om patiënten die hulp afwijzen, gedwongen te behandelen. Dat staat in het advies `Noodgedwongen, Zorg voor niet-opgenomen acute psychiatrische patiënten', dat de Gezondheidsraad vandaag aanbiedt aan minister Hoogervorst.

Elk jaar lopen ongeveer 24.000 mensen met ernstige psychiatrische problemen het contact met de hulpverlening mis. Van hen verkeren 8.000 in acute nood. Hun `nee' tegen hulp zomaar accepteren leidt tot verwaarlozing en overlast aldus het rapport.

Succesvolle bemoeizorg kan patiënten helpen hun eigen belangen beter te behartigen, stelt de raad. Een nieuwe wet zou meer sturende vormen van inmenging kunnen rechtvaardigen, met name op het moment dat het recht op zorg in gevaar is. De huidige Wet BOPZ staat ingrijpen pas toe als er sprake is van `gevaar' voor de patiënt zelf of voor zijn omgeving.

VWS neemt de uitkomsten van het advies van de Gezondheidsraad mee in het formuleren van een standpunt op de Wet BOPZ, dat voor de zomer uitkomt.